Σύνοδος Πρυτάνεων: Προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014 22:00
UPD:22:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των «σοβαρών προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζουνν τα ελληνικά Πανεπιστήμια» ζητεί με ψήφισμά της η 76η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. ζητώντας παράλληλα την παράταση για δύο μήνες της διαδικασίας αξιολόγησης του διοικητικού προσωπικού αλλά και την εξουσιοδότηση των ιδρυμάτων να διαχειριστούν τους «λιμνάζοντες» φοιτητές.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα της Συνόδου απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων, όπως:

1. Άμεση προκήρυξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν στο Υπουργείο.
2. Άμεση επίλυση των διαδικαστικών ζητημάτων για την πρόσληψη Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού.
3. Άμεσος διορισμός των εκλεγμένων μελών ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ που εκκρεμούν στο Υπουργείο.
4. Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στις διοικητικές υπηρεσίες.

Διαθεσιμότητα

Στο ζήτημα της διαθεσιμότητας και πιθανής απόλυσης διοικητικού προσωπικού οι Πρυτάνεις ζητούν «να επανέλθουν όλοι οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στη θέση τους».

Επίσης, διαπιστώνουν ότι «οι διοικητικές υπηρεσίες έχουν αποδυναμωθεί δραματικά με τις αθρόες και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, την ανυπαρξία νέων προσλήψεων και τα προβλήματα που προέκυψαν με τις διαθεσιμότητες» και ζητούν παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης των διοικητικών υπαλλήλων κατά δύο μήνες.

Μισθοί

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς του εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ κατηγορούν το κράτος ότι «αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τη μη φορολόγηση επιδομάτων, ενώ υπάρχουν σημαντικά αντικίνητρα για τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και την προσέλκυση ερευνητών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό».

Φοιτητές

Εξάλλου, η Σύνοδος Πρυτάνεων αναφέρει ότι «οι μετεγγραφές σε συνδυασμό με τον αυθαίρετο ορισμό του αριθμού των εισακτέων από το Υπουργείο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες των Ιδρυμάτων, θέτουν εκτός ελέγχου των διοικήσεων των Πανεπιστημίων την ποιότητα των ακαδημαϊκών λειτουργιών».

Παράλληλα, για την εφαρμογή του νόμου των «λιμναζόντων» φοιτητών επισημαίνουν ότι «δεν μπορεί να γίνει με απόλυτο τρόπο και χωρίς δυνατότητα  διαχείρισης των εξαιρέσεων».

«Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται απαραίτητο να υπάρξει ρύθμιση που θα εξουσιοδοτεί τα ιδρύματα να διαχειριστούν τα ζητήματα αυτά για όσους φοιτητές/τριες καταβάλλουν συστηματικές και ουσιαστικές προσπάθειες για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, όπως άλλωστε προβλέπεται και στους υπό σύνταξη Οργανισμούς και μέχρι την ολοκλήρωσή τους» όπως επισημαίνουν.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή