Ουκρανία: Παράταση της εκεχειρίας για τρεις ημέρες από τον Ποροσένκο;

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014 15:21
UPD:15:44
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο φέρεται να δήλωσε στους ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου και συναντώνται, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει την εκεχειρία με τους φιλορώσους αποσχιστές κατά τις τρεις ημέρες, μέχρι τις 30 Ιουνίου.

EURONEWS

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε στους δημοσιογράφους ότι πριν λάβει οποιαδήποτε σχετική απόφαση, πάντα εντός της ημέρας, θα πρέπει να επιστρέψει στο Κίεβο και να έχει διαβουλεύσεις με τους επιτελείς του.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν τω μεταξύ, αποφάσισαν να μην επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία μέχρι τη Δευτέρα, δίνοντάς της έτσι το περιθώριο να βελτιώσει την κατάσταση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν μέχρι τη Δευτέρα από τη Ρωσία να βοηθήσει στην απελευθέρωση των φυλακισμένων στην ανατολική Ουκρανία και στη διαμόρφωση των όρων μιας διαρκούς εκεχειρίας.

EURONEWS

Σε ανακοίνωσή τους επισήμαναν ακόμη ότι περιμένουν να παραδοθεί στην Ουκρανία ο έλεγχος τριών κύριων συνοριακών σημείων ελέγχου.

Η Ρωσία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της, Σεργκέι Λαβρόφ, χαιρέτισε την προοπτική παράτασης της εκεχειρίας, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει να μην πρόκειται απλώς για τριήμερη παράταση του «τελεσιγράφου» στους φιλορώσους αποσχιστές να αφοπλιστούν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή