Νέες εκδόσεις από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2014 08:10
A- A A+

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία επανέρχεται με τις τρεις νέες εκδόσεις:

«Συνταγματικά Κείμενα της Ηγεμονίας Σάμου», «Παναγής Τσαλδάρης (1867 - 1936)» του Γεώργιου Βούρου και «Hellas: genius loci».

«Συνταγματικά Κείμενα της Ηγεμονίας Σάμου»

Σε συνέχεια της έκδοσης των «Συνταγματικών Κειμένων των Ιονίων Νήσων» που πραγματοποιήθηκε το 2008, το Ίδρυμα παρουσιάζει την ολοκληρωμένη έκδοση των «Συνταγματικών Κειμένων της Ηγεμονίας Σάμου». Η έκδοση των κειμένων συνθέτει μια μελέτη των πολιτειακών θεσμών, έτσι όπως αυτοί αναπτύχθηκαν στην Ηγεμονία Σάμου (1834 - 1912), με βάση τα παραχωρημένα από την Υψηλή Πύλη συνταγματικά κείμενα, και συνιστά μια προσπάθεια συγκερασμού των (άτυπων) θεσμών της προεπαναστατικής περιόδου, όπως λειτούργησαν στη Σάμο, λ.χ. η συνέλευση της κοινότητας, με τα κανονιστικά πλαίσια που έθετε η οθωμανική κυβέρνηση.

Στην έκδοση των συνταγματικών και άλλων - σχετικών με την οργάνωση των θεσμών της Ηγεμονίας της Σάμου – κειμένων, αποτυπώνεται η πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ των φιλελεύθερων επιδιώξεων των Σαμίων και των ορίων, που έθετε το οθωμανικό κράτος. Τα «συντάγματα» συνδέθηκαν με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του οθωμανικού κράτους κατά την περίοδο του Τανζιμάτ και αποτυπώνουν, έως έναν βαθμό, τους πειραματισμούς των Οθωμανών ιθυνόντων για τον εκσυγχρονισμό της κρατικής οργάνωσης και την εν μέρει φιλελευθεροποίηση του κράτους. Την επιστημονική επιμέλεια του τόμου είχε η Σοφία Λαΐου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου.

«Παναγής Τσαλδάρης (1867 - 1936)»

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων προχώρησε στη φωτοαναστατική ανατύπωση του έργου του Γεώργιου Βούρου, «Παναγής Τσαλδάρης (1867 - 1936)», θέλοντας να καταστήσει προσιτό στο κοινό ένα εξαιρετικά δυσεύρετο έργο, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1955, από τον δημοσιογράφο Γεώργιο Βούρο, διασώζοντας πολύτιμες πληροφορίες για τον βίο και την πολιτεία του.

Ως αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Παναγής Τσαλδάρης συνέδεσε την πολιτική της συνεννόησης με την πρόταση για υπέρβαση του εθνικού διχασμού. Η προσπάθειά του αυτή προσέκρουσε, ωστόσο, στο γενικότερο κλίμα της μετά τον διχασμό εποχής. Η αξία της πολιτικής μετριοπάθειας του Τσαλδάρη εκτιμήθηκε μετά τον θάνατό του, όταν, προς το τέλος της δεκαετίας του 1930, άρχισε να διαγράφεται το φάσμα του επερχόμενου πολέμου. Παράλληλα, όμως, διαπότισε ένα φυτώριο σημαντικών πολιτικών, που θα κυβερνούσαν τη χώρα μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, σε μια περίοδο που ζητούμενο ήταν το ομαλό πολιτικό κλίμα. Η έκδοση εμπλουτίζεται με εκτενή εισαγωγή της Κωνσταντίνας Ε. Μπότσιου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

«Hellas: genius loci»

Η αγγλική έκδοση «Hellas: genius loci» αποτελεί τον κατάλογο της έκθεσης «Ελλάδα: το πνεύμα του τόπου», που διοργανώνει η Διεύθυνση Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το α΄ εξάμηνο του 2014. Στη σπονδυλωτή αυτή έκθεση, που παρουσιάζεται στο Περιστύλιο του Μεγάρου της Βουλής και στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσιάζονται εικονογραφημένες εκδόσεις και ζωγραφικά και χαρακτικά έργα τέχνης από Ευρωπαίους περιηγητές, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, αρχαιοδίφες, εικονογράφους, καθώς και νεότερους και σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους. Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν από τα τέλη του 17ου αιώνα έως τις μέρες μας και απεικονίζουν τους ιστορικούς τόπους και τις αρχαιότητες του ελληνικού χώρου. Οι ποικίλες αυτές απεικονίσεις της ελληνικής αρχαιότητας συνδιαμορφώνουν την εικόνα, που ο νεότερος ευρωπαϊκός πολιτισμός προσλαμβάνει για την Ελλάδα ως ιστορικό και πνευματικό τόπο.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει εικόνες και λήμματα για 37 εικονογραφημένες ξενόγλωσσες εκδόσεις, 38 έργα Ευρωπαίων καλλιτεχνών και 44 έργα Ελλήνων ζωγράφων, καθώς και εκτενές εισαγωγικό κείμενο. Την επιστημονική επιμέλεια είχε o ιστορικός τέχνης Θοδωρής Κουτσογιάννης, Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων και επιμελητής της ομώνυμης έκθεσης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς