Προ αποφάσεων για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014 09:23
UPD:09:39
EPA/OLIVIER HOSLET

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται επίσης να καθορίσει τους βασικούς άξονες την πολιτικής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που πιάνει δουλειά την 1η Νοεμβρίου.

A- A A+

Στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο τιμόνι της Κομισιόν καλούνται να συμφωνήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες έναν μήνα μετά τις ευρωεκλογές. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται επίσης να καθορίσει τους βασικούς άξονες την πολιτικής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που πιάνει δουλειά την 1η Νοεμβρίου, λαμβάνοντας υπ' όψιν του το ξεκάθαρο μήνυμα δυσφορίας που έστειλαν οι πολίτες της Ε.Ε. στις πρόσφατες ευρωκάλπες για τις ακολουθούμενες πολιτικές. 

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, το ζητούμενο είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να πάνε οι Ευρωπαίοι για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, και κυρίως το Βερολίνο, που τα τελευταία χρόνια «φρενάρει» οποιαδήποτε προσπάθεια έστω και στοιχειώδους χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας. 

Το τελευταίο διάστημα η συζήτηση για τη διαδοχή του Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διαφωνεί με τον διορισμό του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κρίνοντας ότι πρόκειται για φεντεραλιστή παλαιάς κοπής που δεν έχει την ικανότητα και την ενέργεια να δώσει νέα πνοή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο Γιούνκερ που έχει διατελέσει πρωθυπουργός του Λουξεμβρούργου για 19 χρόνια, είναι μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων που λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για την Ε.Ε. από τις αρχές της δεκαετίας του '90. 

Οι ηγέτες της Σουηδίας και της Ολλανδίας, που αρχικά είχαν τις ίδιες ενστάσεις με τον Κάμερον, τελικά ανακοίνωσαν πως δεν θα μπλοκάρουν τον διορισμό του. Την ίδια στιγμή ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος εκτιμά ότι μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών θα ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης υποψηφιότητας. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ είναι, σύμφωνα με το Reuters, αποφασισμένος να διασφαλίσει τον διορισμό Γιούνκερ πριν ολοκληρωθεί η διήμερη Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή, ακόμη και αν χρειαστεί να γίνει ψηφοφορία από την οποία η Βρετανία θα βγει νικημένη και απομονωμένη. 

Υπό κανονικές συνθήκες οι Ευρωπαίοι ηγέτες παίρνουν αποφάσεις σε συναινετικό πλαίσιο, ωστόσο δείχνει πλέον πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ο Βρετανός πρωθυπουργός να επιμείνει στη θέση του και να ζητήσει ψηφοφορία στη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Ένας πρεσβευτής της Ε.Ε. εκτιμά ότι σε μία τέτοια περίπτωση οι ψήφοι κατά της υποψηφιότητας Γιούνκερ θα είναι μόλις δύο από τις συνολικά 28, δηλαδή αυτή του Κάμερον και αυτή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή