«Το τείχος εμποδίζει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων»

Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2004 18:11
UPD:21:03

A- A A+

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε σήμερα ότι το τείχος που ανεγείρει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, εάν ολοκληρωθεί, μπορεί να ισοδυναμεί με προσάρτηση παλαιστινιακού εδάφους και εμποδίζει το δικαίωμα για αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων.

Την απόφαση υπερψήφισαν 14 από τους 15 δικαστές με μοναδικό μειοψηφήσαντα έναν αμερικανό δικαστή.

«Το Διεθνές Δικαστήριο κρίνει ότι η κατασκευή του τείχους και το αντίστοιχο καθεστώς που δημιουργεί οδηγεί σε τετελεσμένη κατάσταση που μπορεί να γίνει μόνιμη. Σε τέτοια περίπτωση και ασχέτως με τον επίσημο χαρακτηρισμό που αποδίδει το Ισραήλ θα ισοδυναμούσε με de facto προσάρτηση.

»Η κατασκευή αυτή μαζί με τα μέτρα που ελήφθησαν νωρίτερα εμποδίζουν τον παλαιστινιακό λαό να κάνει χρήση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης», αναφέρει το Δικαστήριο σχετικά με την νομιμότητα του τείχους.

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι οι οικισμοί που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ χαιρέτισε την απόφαση κάνοντας λόγο για νίκη του λαού του. «Είναι μία εξαιρετική απόφαση. Ευχαριστούμε το Δικαστήριο της Χάγης. Είναι μία νίκη του παλαιστινιακού λαού και όλων των ελεύθερων λαών του κόσμου», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους, όταν ο πρόεδρος του Δικαστηρίου άρχισε να διαβάζει την απόφαση.

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι δήλωσε ότι «το Διεθνές Δικαστήριο αποφάσισε καθαρά σήμερα ότι αυτό το ρατσιστικό τείχος είναι παράνομο και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την κατασκευή του και να κατεδαφίσει το τμήμα που έχει ανεγείρει μέχρι τώρα».

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτήρισε «νίκη» για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και για τη διεθνή νομιμότητα την απόφαση του Δικαστηρίου.

Το Ισραήλ κατέστησε πάντως σαφές ότι δεν πρόκειται να κατεδαφίσει το τείχος. Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στην Ιερουσαλήμ ότι το Δικαστήριο «αγνόησε παντελώς την παλαιστινιακή τρομοκρατία, που είναι η αιτία της κατασκευής του τείχους».

Ο Λευκός Οίκος σε σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν ήταν το κατάλληλο φόρουμ για να αποφανθεί σχετικά με την ανέγερση από το Ισραήλ του τείχους στη Δυτική Όχθη. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι το κατάλληλο φόρουμ για της επίλυση ενός θέματος που είναι πολιτικό. Είναι ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί μέσω της διαδικασίας που έχει ήδη δρομολογηθεί, ιδιαίτερα του οδικού χάρτη»,υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν από το αεροσκάφος που μεταφέρει στη Πενσιλβάνια τον πρόεδρο Μπους στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας.

Πηγές: AΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή