Μαρία Κουσουνή: «…Να μην ξεχνάμε να ζούμε αποφασισμένοι να ευτυχίσουμε…»

Η χορεύτρια Μαρία Κουσουνή μιλά για την παράσταση «Ζορμπάς»
Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014 09:20
A- A A+

Καθώς ο λογοτεχνικός ήρωας του μυθιστορήματος «Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη ζωντανεύει από τους χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), μέσα από το - διάσημο σε όλο τον κόσμο - έργο του Μίκη Θεοδωράκη, η χορεύτρια Μαρία Κουσουνή μάς μιλά για την παράσταση «Ζορμπάς».

Το κλασικό έργο - ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού παρουσιάζεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, την Κυριακή 29 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, σε μια παραγωγή υψηλής αισθητικής, με την κλασική χορογραφία του Λόρκα Μασσίν, τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, την Ορχήστρα, τη Χορωδία, τους Α΄ χορευτές, τους σολίστ, τους κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ, σε μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη.

Η Μαρία Κουσουνή πρωταγωνιστεί στην παράσταση, όπου η άφθαρτη δύναμη της ελληνικής ψυχής, ο ήρωας - σύμβολο μιας ξεχωριστής Ελλάδας, που ενέπνευσε και τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη για την ομώνυμη οσκαρική ταινία του πριν 50 χρόνια, μετουσιώνεται με την ασυγκράτητη ορμή της ιδιοσυγκρασίας του στη διονυσιακή μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, που έχει ταξιδέψει ως συνώνυμο της Ελλάδας σε κάθε γωνιά του πλανήτη, και μιλά για αυτή τη βραδιά και για την προσωπικότητα του Ζορμπά.

STEFANOS

Πώς εκτυλίσσεται η υπόθεση του έργου;

Το έργο εκτυλίσσεται στην Κρήτη και εστιάζει στις προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις των ηρώων, όπως γνωρίζουμε από το βιβλίο και την ταινία. Εστιάζει, κυρίως, στις σχέσεις  του Ζορμπά, του Τζον, της Χήρας, της Μαντάμ Ορτάνς και του Μανολιού. Κάνει πλήρη διαδρομή, άλλοτε τονίζοντας στοιχεία, που ο χορογράφος τα θεωρεί πολύ σημαντικά, και άλλοτε αφαιρετικά. 

Με ποιον τρόπο ζωντανεύει, επί σκηνής, ο ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη;

Η κινησιολογία του έργου προβάλλει απόλυτα τον χαρακτήρα και τη σημασία του. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους ήρωες. Το ότι ένα έργο έχει κρατήσει μέσα στα χρόνια και ανεβαίνει με μεγάλη επιτυχία σε όλα τα μέρη της γης και έχει ερμηνευτεί από μεγάλους καλλιτέχνες, σημαίνει πως ο δημιουργός Λόρκα Μασσίν κατάφερε με μεγάλη ακρίβεια να ζωντανέψει τους ήρωες. Άλλωστε, εκφράζει την πολιτιστική ζωή της Ελλάδας. Και σίγουρα, είναι ένα έργο, που εκφράζεται απόλυτα μέσα από τον χορό.

AGAPIOS AGAPIADIS
Ποια είδη συνδυάζει η χορογραφία και η μουσική της παράστασης και πώς παντρεύονται μεταξύ τους;

Η μουσική είναι αυτή, που τοποθετεί την υπόθεση του έργου και γεννάει τη χορογραφία. Οι ήρωες του έργου είναι χαρακτηριστικοί και η μουσική είναι εκεί, ώστε να τους εκφράσει και να τους αναδείξει. Οπότε, έχουμε διαφορετικά είδη χορού και μουσικής, που παντρεύονται μεταξύ τους, για να αφηγηθούν την ιστορία. Συνδυάζει χορογραφικά τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, τον κλασικό, νεοκλασικό και σύγχρονο χορό.

Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι συναρπάζει τους ανθρώπους η προσωπικότητα του Ζορμπά;

Ο Ζορμπάς συναρπάζει, γιατί έχει ταυτιστεί με την ελευθερία και  το πάθος για τη ζωή. Βρίσκει τη χαρά της ζωής ακόμη και στα πιο μικρά καθημερινά πράγματα και είναι αυθόρμητος. Αυθεντικός, αληθινός. Έχει παραμείνει μέσα του ένα μικρό παιδί, και εκεί είναι όλη η ουσία. Είναι ένας απλός άνθρωπος, που αποδεικνύει πως η ευτυχία είναι, τελικά, μια απόφαση και στάση ζωής. Είναι “ελεύθερος”…

Ποια στοιχεία της φιλοσοφίας του και της στάσης ζωής του θα μας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα στη δύσκολη εποχή που διανύουμε;

Στο έργο, υπάρχουν πολύ έντονα δύο στοιχεία. Η ζωή και ο θάνατος. Ενδιάμεσά τους, ο έρωτας, η ζήλια, η φιλία, οι τρέλες, η απόγνωση και διάφοροι κοινωνικοί προβληματισμοί. Ο Ζορμπάς, εκεί που αδυνατεί να δώσει απαντήσεις, ψάχνει “τρόπους”, για να αντιμετωπίσει τα έντονα συναισθήματα που τον κατακλύζουν. Είναι “ελεύθερος” μέσα από τις προσωπικές του επιλογές, ενώ προσαρμόζεται ανάλογα με αυτά που του φέρνει η ζωή. Με άλλα λόγια, είναι ευτυχισμένος. Διδάσκει την αγάπη και τη χαρά για τη ζωή. Να μην ξεχνάμε, λοιπόν, να ζούμε αποφασισμένοι να ευτυχίσουμε με ό,τι και να μας φέρνει η ζωή και να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή.

«Κάθε φορά που πάω να πλαντάξω, κάτι μου φωνάζει μέσα μου: “χόρεψε” και χορεύω. Ξεπλαντάζω». Έχει και για σας αυτή τη λυτρωτική δύναμη ο χορός;

Ό,τι δεν μπορεί να εκφραστεί με λέξεις εκφράζεται “ποιητικά”. Βρίσκει αλλού διέξοδο… και, σίγουρα, ο χορός για μένα είναι πηγαίος και, πολλές φορές, λυτρωτικός.

STEFANOS
Ταυτότητα παράστασης
Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης, χορογραφία - λιμπρέτο: Λόρκα Μασσίν, σκηνικά: Σοφία Παντουβάκη, επιμέλεια κοστουμιών: Xρυσάνθη Ψαροπούλου, φωτισμοί: Γιάννης Θεοδωρίδης, διεύθυνση Χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, τραγούδι: Μαρία Φαραντούρη, μπουζούκι: Μανώλης Γιωργοστάθης - Άρης Κούκος. Ερμηνεύουν: Στράτος Παπανούσης, Ντανίλο Ζέκα, Μαρία Κουσουνή, Αλεξάντερ Νέσκωβ, Σταυρούλα Καμπουράκη, Πόπη Σακελλαροπούλου, Μήτση Στεργιανού, Βανέσα Κούρκουλου, Άννα Φράγκου, Ελεάνα Ανδρεούδη, Κλεοπάτρα Ανερούσου, Αθηνά Βρούβα, Όλγα Ζουρμπινά, Εύη Καρπούζη, Κατερίνα Κήκου, Ελένη Κλάδου, Μάγδα Κούκου - Φέρρα, Μαργαρίτα Κώστογλου, Μάγδα Λαγογιάννη, Δέσποινα Μπισμπίκη, Βερόνικα Παπαδημητρίου, Ελευθερία Στάμου, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Βίκυ Τσιρογιάννη, Αριάδνη Φιλιππάκη, Φώτης Διαμαντόπουλος, Μπλέντι Λατίφι, Έκτωρ Μπολάνο, Μιχάλης - Φλωριάν Παππάς, Στέλιος Κατωπόδης, Πέτρος Κουρουπάκης, Ευάγγελος Λαφάρας, Νίκος Μοσχής, Γιάννης Μπενέτος, Εσμεράλντο Μπίτρο, Έλτον Ντιμρότσι, Μάικλ Ντούλαν, Ιλίρ Σίπρι, Θανάσης Σολωμός, Δημήτρης Φέρρας.

Πληροφορίες
Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο): λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου (έναντι αγάλματος Δισκοβόλου του Μύρωνα), τηλ.: 210 7522984 - 6. Τιμές εισιτηρίων: 25, 20, 15 ευρώ, παιδικό - φοιτητικό: 10 ευρώ. Προπώληση: ταμεία  Θεάτρου Ολύμπια: Ακαδημίας 59 - 61, Αθήνα (Τρίτη - Κυριακή: 09.00 - 21.00, Δευτέρα: 09.00 - 16.00), ταμεία Φεστιβάλ Αθηνών: Πανεπιστημίου 39 - εντός Στοάς Πεσμαζόγλου, τηλ.: 210 3272000 (Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00 - 17.00, Σάββατο: 09.00 - 15.00), τηλεφωνικά: 210 3662100, ομαδικά εισιτήρια: 210 3711342, ηλεκτρονικά: nationalopera.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς