Βρετανία - υποκλοπές: Αθωώθηκε προστατευόμενη του Μέρντοκ, ένοχος συνεργάτης του Κάμερον

Ζήτησε συγγνώμη, όπως είχε δεσμευθεί, ο Βρετανός πρωθυπουργός
Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 16:17
UPD:16:50
REUTERS/NEIL HALL

Οι ένορκοι στο κακουργιοδικείο του Λονδίνου απάλλαξαν ομόφωνα την κ. Μπρούκς. 

A- A A+

Η Ρεμπέκα Μπρουκς, πρώην επικεφαλής του κλάδου βρετανικών εφημερίδων του ομίλου News Corp., αθωώθηκε από δικαστήριο του Λονδίνου για την κατηγορία ότι είχε ενορχηστρώσει εκστρατεία τηλεφωνικών υποκλοπών και δωροδοκιών αξιωματούχων στο πλαίσιο του «κυνηγιού» για αποκλειστικές ειδήσεις.

Οι ένορκοι στο κακουργιοδικείο του Λονδίνου απάλλαξαν ομόφωνα την κ. Μπρούκς, αλλά έκριναν ένοχο τον Άντι Κόλσον, πρώην εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και πρώην διευθυντή μιας από τις βρετανικές εφημερίδες του Ρούπερτ Μέρντοκ.

Ο κ. Κόλσον κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στη συνωμοσία για τις τηλεφωνικές υποκλοπές έπειτα από δίκη που διήρκεσε επτά μήνες και κινδυνεύει τώρα να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης.

Η καταδίκη έφερε σε δύσκολη θέση τον κ. Κάμερον. Ο πρωθυπουργός τίμησε την Τρίτη την υπόσχεσή του να ζητήσει συγγνώμη, την οποία είχε δώσει τον Ιούλιο του 2011, όταν το σκάνδαλο βρισκόταν στην κορύφωσή του.

EURONEWS

Πολιτικοί αντίπαλοι αμφισβητούν εδώ και καιρό την κρίση του κ. Κάμερον όσον αφορά την πρόσληψη του κ. Κόλσον το 2007, αφού εκείνος είχε παραιτηθεί από τη διεύθυνση της εφημερίδας «News Of The World» του κ. Μέρντοκ, που στο μεταξύ έχει κλείσει, αφού δύο εργαζόμενοί της είχαν φυλακισθεί για τηλεφωνικές υποκλοπές.

Ο κ. Κόλσον είχε αρνηθεί τότε πως είχε κάνει οτιδήποτε επιλήψιμο, όμως ο Εντ Μίλιμπαντ, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, δήλωσε το 2011 ότι η πρόσληψη του κ. Κόλσον ήταν «ένα καταστροφικό σφάλμα κρίσης» εκ μέρους του κ. Κάμερον και είχε απαιτήσει να ζητήσει συγγνώμη.

EURONEWS

Ακόμη και μερικοί σύμμαχοι του κ. Κάμερον τον είχαν προειδοποιήσει τότε να μην συνεργαστεί με τον κ. Κόλσον. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε το 2011 προς το κοινοβούλιο ότι θα ζητήσει συγγνώμη αν αποδειχθεί πως ο κ. Κόλσον του είχε πει ψέματα και γνώριζε για τις υποκλοπές.

Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, η κ. Μπρουκς δεν παρέμεινε ανέκφραστη και μια νοσηλεύτρια την οδήγησε έξω από το δικαστήριο, για να περάσει αργότερα ανάμεσα από μια ομάδα φωτογράφων και να μπει σ' ένα ταξί. Την ακολουθούσε ο σύζυγός της, ο Τσάρλι, ο οποίος απαλλάχθηκε επίσης από την κατηγορία ότι προσπάθησε να παρμποδίσει την έρευνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή