ΗΠΑ - Συλλήψεις ξένων ανταποκριτών επειδή δεν διαθέτουν ειδική visa

Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2004 11:52
A- A A+

Περισσότεροι από 18 ξένοι δημοσιογράφοι –όλοι υπήκοοι φιλικών προς τις ΗΠΑ χωρών- έχουν συλληφθεί και απελαθεί τον τελευταίο χρόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή δεν διαθέτουν την ειδική visa για τους ξένους ανταποκριτές.

Τελευταίο «θύμα» της πολιτικής αυτής των Αμερικανών έναντι των ξένων δημοσιογράφων ήταν η βρετανίδα δημοσιογράφος Έλενα Λάπιν της εφημερίδας Guardian. H δημοσιογράφος συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Αντζελες, επειδή δεν είχε εξασφαλίσει τη σχετική visa και στη συνέχεια απελάθηκε από τη χώρα. Όπως είπε η ίδια η δημοσιογράφος, επί 26 ώρες κρατούταν σε ένα κελί με γυάλινους τοίχους, χωρίς να γνωρίζει το λόγο της κράτησής της.

Η εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στις ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «η σύλληψη και φυλάκιση ξένων ανταποκριτών λόγω της απουσίας της ειδικής visa, είναι όχι μόνον σκανδαλώδης, αλλά κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στα ιδανικά μιας ελεύθερης κοινωνίας».

Από αμερικανικής πλευράς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η απαίτηση των αμερικανικών αρχών για την ειδική δημοσιογραφική visa δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς ισχύει από το 1952. Συμπλήρωσε ωστόσο, πως η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου έγινε πιο αυστηρή μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή