Αίγυπτος: Σήμερα η ετυμηγορία στη δίκη εργαζομένων στο Αλ Τζαζίρα

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 09:37
UPD:09:41
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Στιγμιότυπο από συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους στο Αλ Τζαζίρα.

A- A A+

Αιγυπτιακό δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει σήμερα την απόφασή του για το μέλλον δημοσιογράφων και εργαζομένων στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα, οι οποίοι κατηγορούνται για υποστήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων. 

Σε επίσκεψή του στο Κάιρο την παραμονή της έκδοσης της ετυμηγορίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε την Αίγυπτο να προασπίσει την ελευθερία της έκφρασης. Παρατήρησε μάλιστα ότι η μετάβαση στη μετά Μόρσι εποχή διανύει μια «κρίσιμη στιγμή».

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης, οι 20 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων τέσσερις ξένοι, κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης 15 έως 25 ετών. Από αυτούς οι εννέα κρατούνται και οι 11 δικάζονται ερήμην. 

Δεκαέξι Αιγύπτιοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για απόπειρα αμαύρωσης της εικόνας της Αιγύπτου, ενώ τέσσερις ξένοι κατηγορούνται για μετάδοση ψευδών ειδήσεων, προκειμένου να στηρίξουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

«Όλα σε αυτή τη δίκη προκαλούν ντροπή. Είχαμε χειρότερη μεταχείριση από το να ήμασταν βιαστές και δολοφόνοι», δήλωσε κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία στις αρχές Ιουνίου ο Αιγυπτιοκαναδός δημοσιογράφος Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι.

«Ζητούμε το δικαστήριο να τους επιβάλει τη μέγιστη ποινή για να τιμωρήσει τα ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξαν, χωρίς οίκτο ούτε συμπόνια», ανέφερε ο εισαγγελέας Μοχάμεντ Μπαρακάτ..

AL JAZEERA ENGLISH

Οι τρεις άλλοι ξένοι δημοσιογράφοι που διώκονται -δυο Βρετανοί και μια Ολλανδέζα- εγκατέλειψαν την Αίγυπτο μόλις άρχισαν οι πρώτες συλλήψεις.

Η ετυμηγορία αναμένεται να εκδοθεί μεσούσης της αμείλικτης καταστολής των υποστηρικτών του Μόρσι και δύο εβδομάδες μετά την εκλογή στην προεδρία του πρώην αρχηγού του στρατού Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι με ποσοστό 96,9% των ψήφων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή