Ασφάλεια Ολυμπιακών - Ανοικτό το ενδέχομενο μονομερούς δράσης των ΗΠΑ

Σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος κατά τη διάρκεια των Αγώνων
Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2004 13:18
UPD:13:55
A- A A+

Ανοικτό άφησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Λόρενς Ντιρίτα, το ενδεχόμενο να δράσουν οι ΗΠΑ μονομερώς σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντιρίτα περιορίστηκε να δηλώσει ότι «οι ΗΠΑ είναι πάντα έτοιμες να δράσουν για να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα και τους αμερικανούς πολίτες σε όλο τον κόσμο».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις νατοϊκών αξιωματούχων οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω καθυστερήσεων στην εξέταση των μέτρων που θα ληφθούν, ο κ. Ντιρίτα επισήμανε πως ο κίνδυνος τρομοκρατικού κτυπήματος είναι υπαρκτός και αφορά πολλές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί τις ευθύνες της και λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα.

«Οι τρομοκράτες έχουν δώσει ενδείξεις ότι επιθυμούν να παρεμποδίσουν μια σειρά λειτουργιών σε όλο τον κόσμο. Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για συγκεκριμένες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς της Ελλάδας, αλλά γνωρίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ευθύνες της σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη. Είδαμε το ίδιο πράγμα και στους Ολυμπιακούς που είχαμε εδώ, στο Σολτ Λέικ Σίτι, το 2002. Λάβαμε σοβαρά υπόψη τους κινδύνους και όλοι πιστεύουν ότι και η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί τις ευθύνες της», δήλωσε ο κ. Ντιρίτα.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υποδιοικητής επιχειρήσεων του μικτού επιτελείου Ταξίαρχος Ντέιβιντ Ροντρίγκεζ ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις προετοιμασίες στον τομέα της ασφάλειας σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συντονισμό κινήσεων με την κυβέρνηση της Ελλάδας για το πώς θα αντιμετωπίσουν οτιδήποτε προκύψει κατά τη διάρκεια των Αγώνων, και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το ΝΑΤΟ καθώς συνεχίζεται ο συντονισμός αυτός».

Ο αμερικανός Ταξίαρχος πρόσθεσε ότι προς το παρόν «δεν έχουν υπάρξει πολλές συγκεκριμένες συμφωνίες και συγκεκριμένες προσφορές δυνάμεων, διότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή