ΗΠΑ: Μειώνουν τη χρηματοδότηση στην Ουγκάντα λόγω νομοθεσίας κατά των ομοφυλόφιλων

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 14:09
UPD:14:43
EPA/DAI KUROKAWA
A- A A+

Με μείωση της χρηματικής βοήθειας και αναστολή άλλων σχεδίων «τιμωρούν» οι ΗΠΑ την Ουγκάντα για την αυστηρή νομοθεσία της κατά των ομοφυλοφίλων.

Νωρίτερα μέσα στο χρόνο ψηφίστηκε στην Ουγκάντα νόμος ο οποίος ποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία τιμωρώντας τη με ισόβια κάθειρξη.

Ως αντίποινα οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διακόψουν τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών οργάνων της Ουγκάντας και να ακυρώσουν κοινή στρατιωτική άσκηση με την αφρικανική χώρα.

Επιπλέον, θα απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε ορισμένους πολίτες της Ουγκάντας, οι οποίοι ενέχονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και όσων έχουν κάνει αλλαγή φύλου.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν θα διακόψουν την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν στην Ουγκάντα ούτε τη συνεργασία τους με τη χώρα στην καταστολή ισλαμιστών ανταρτών.

Αρχικά ο νόμος προέβλεπε θανατική ποινή για κάποιες πράξεις και προσωρινά είχε παγώσει μετά την απειλή της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών ότι θα διακόψουν τη βοήθειά τους προς την Ουγκάντα.

Τελικά το Φεβρουάριο ο πρόεδρος της χώρας υπέγραψε το νόμο μετά από την πρόταση αναθεώρησης σε ισόβια κάθειρξη για «βεβαρημένη» ομοφυλοφιλία, η οποία αναφέρεται σε πράξεις όπως σεξ με ανήλικους ή όπου το ένας μέρος έχει μολυνθεί με AIDS, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή