Στη σκιά της τρομοκρατίας οι εκλογές στο Αφγανιστάν

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2004 21:34

A- A A+

Οι επικείμενες εκλογές στο Αφγανιστάν τελούν υπό απειλή και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ανασύνταξη των Ταλιμπάν. Ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο αποτελούν οι πολέμαρχοι που χρησιμοποιήθηκαν το 2001 από την Ουάσιγκτον, για να εκδιωχθούν οι Ταλιμπάν, όπως τόνισε πρόσφατα ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.

Ο βασικός υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή είναι ο πρόεδρος Μπους, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα “New York Times”, καθώς αποφάσισε να πολεμήσει τους Ταλιμπάν χωρίς να δαπανήσει πολλά χρήματα, δεν ολοκλήρωσε την προσπάθεια ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν, ενώ στη συνέχεια απέστειλε στρατεύματα στο Ιράκ.

Τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της την προειδοποίηση του κ. Καρζάι και να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις ένοπλες ομάδες και τους εμπόρους οπίου που τις χρηματοδοτούν, υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Ως γνωστόν, οι προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν θα διενεργηθούν στις 9 Οκτωβρίου, ενώ οι βουλευτικές θα καθυστερήσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2005.

Εν όψει των προσεχών εκλογών οι επιθέσεις των Ταλιμπάν έχουν πολλαπλασιαστεί με τελευταία θύματα έναν αστυνομικό και μία εργαζόμενη στην υπηρεσία κατάρτισης εκλογικών καταλόγων. Το περασμένο Σάββατο, μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των προεδρικών εκλογών, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε πολυσύχναστο δρόμο της Χεράτ.

Στα τέλη Ιουνίου, αντάρτες Ταλιμπάν απήγαγαν και στη συνέχεια σκότωσαν 16 ανθρώπους οι οποίοι είχαν επάνω τους κάρτες για την ψηφοφορία στις προσεχείς εκλογές.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι απέδωσε την ευθύνη για τις επιθέσεις «στους εχθρούς της δημοκρατίας και της ειρήνης», ενώ ζήτησε από το ΝΑΤΟ να στείλει περισσότερες ειρηνευτικές δυνάμεις στη χώρα του.

Κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη αποφασίστηκε η διεύρυνση της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν σε 10.000 στρατιώτες από 6.500 που είναι σήμερα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή