Αφγανιστάν: Σε πλήρη ρήξη με την εκλογική επιτροπή ο επικρατέστερος για την προεδρία

Καταγγέλλει νοθεία
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 18:05
UPD:18:11
EPA/HEDAYATULLAH AMID

«Από τώρα όλες οι ενέργειες της εκλογικής επιτροπής θα είναι παράνομες και τα αποτελέσματά της δεν θα γίνουν αποδεκτά από εμάς», δήλωσε ο κ. Αμπντουλά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Καμπούλ.

A- A A+

Ο επικρατέστερος να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, Αμπντουλά Αμπντουλά, απείλησε να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών εξαιτίας της «νοθείας» που έχει διαπραχθεί εις βάρος του, θέτοντας σε κίνδυνο την εκλογική διαδικασία η οποία μέχρι τώρα θεωρούνταν επιτυχημένη.

«Από τώρα όλες οι ενέργειες της εκλογικής επιτροπής θα είναι παράνομες και τα αποτελέσματά της δεν θα γίνουν αποδεκτά από εμάς», δήλωσε ο κ. Αμπντουλά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Καμπούλ.

Ο κ. Αμπντουλά εκτίμησε ότι το αίτημά του να ανασταλεί η καταμέτρηση των ψήφων για να εξεταστούν τα προβλήματα νοθείας «δεν εισακούστηκε» από την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή.

Ο υποψήφιος, ο οποίος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών συγκέντρωσε το 45% των ψήφων, καταγγέλλει από την Κυριακή τη νοθεία εις βάρος του, γεγονός που ενδέχεται να ωφελήσει τον αντίπαλό του Άσραφ Γάνι.

Ο υποψήφιος διευκρίνισε ότι δεν αναγνωρίζει ούτε την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή ούτε την Επιτροπή Εκλογικών Παραπόνων εξαιτίας «της περιφρόνησής τους προς τα νόμιμα αιτήματά μας στο όνομα χιλιάδων ψηφοφόρων στο Αφγανιστάν».

«Αυτό αποτελείωσε τη νομιμότητά τους», υπογράμμισε.

Πάντως ο κ. Αμπντουλά διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει στον νόμιμο δρόμο, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του «να σεβαστούν τους αφγανικούς νόμους και τα εθνικά συμφέροντα».

Παρ’ όλα αυτά προειδοποίησε ότι «μια παράνομη κυβέρνηση δεν θα είναι αποδεκτή για τους Αφγανούς».

Περίπου 100 υποστηρικτές του κ. Αμπντουλά διαδήλωσαν ήρεμα την Πέμπτη στην Καμπούλ.

«Η ευθύνη και οι συνέπειες της κρίσης αυτής και του πολιτικού αδιέξοδου βρίσκονται στους ώμους του προέδρου Χαμίντ Καρζάι και της Εκλογικής Επιτροπής», σημείωσε ο κ. Αμπντουλά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή