«Σώφρονες αντιδράσεις» ζητούν οι εισαγγελείς από τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 15:11
UPD:15:23
FOSPHOTOS/Konstantinos Tsakalidis

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος καλεί τα θεσμικά όργανα της πολιτείας σε σώφρονες αντιδράσεις όσον αφορά σε ζητήματα λειτουργίας και απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης.

A- A A+

Σώφρονες αντιδράσεις σε ό,τι αφορά ζητήματα λειτουργίας και απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης ζητεί από τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σχολιάζοντας την έντονη αντίδραση του Γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα για τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, μετά την αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας για τα υποβρύχια προς διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρήγας έκανε λόγο για νομικά απαράδεκτη ενέργεια της Εισαγγελέως Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου, σημειώνοντας πως «δεν είχε δικαίωμα να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση και στην ουσία δεν τη διενήργησε καθώς το μόνο που έκανε ήταν να σχηματίσει δικογραφία που περιλαμβάνει μόνο τα πρακτικά της Βουλής», τα οποία είχε υποβάλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, από τη συζήτηση του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Εισαγγελέων, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Επίκουροι Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, αφού μελέτησαν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συγκεκριμένης Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και τα συνημμένα έγγραφα που τους υποβλήθηκαν, διαβίβασαν -από υπηρεσιακή υποχρέωση, νομίμως και κατά καθήκον- τα έγγραφα αυτά, μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς να ενεργήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο –πέραν, βεβαίως της αναγκαίας ανάγνωσής τους- μη επιτρεπόμενες από το νόμο ανακριτικές ενέργειες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος «επιβεβαιώνει, και με την αφορμή αυτή, ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς ασκούν ευόρκως τα καθήκοντά τους, με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας, καλεί τα θεσμικά όργανα της τελευταίας σε σώφρονες αντιδράσεις όσον αφορά σε ζητήματα λειτουργίας και απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, και υπενθυμίζει ως αυτονόητη την υποχρέωση η τυχόν συναφής κριτική, να ασκείται εντός του πλαισίου που διαγράφει το Σύνταγμα, οι νόμοι και τα πέραν αμφισβήτησης, γνωστά δεδομένα της εκάστοτε υπόθεσης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή