Δικαστική επίλυση το ταχύτερο θέλουν οι Φιλιππίνες για τις διαφορές με Κίνα

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014 11:28
UPD:11:29
REUTERS/HANDOUT

Θέα της θαλάσσιας περιοχής Johnson South Reef, την οποία η Κίνα αποκαλέι Chigua Reef, ενώ οι Φιλιππίνες Mabini Reef, στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.

A- A A+

Την πρόθεσή τους να ζητήσουν ταχεία απόφαση του δικαστηρίου αναφορικά με τη θαλάσσια διαφορά με την Κίνα εξέφρασαν οι Φιλιππίνες.

Η υπόθεση αφορά στην εκμετάλλευση διαφιλονικούμενων υδάτων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και συγκεκριμένα στο δικαίωμα των Φιλιππίνων να εκμεταλλεύονται τα ύδατα εντός των 200 ν.μ. της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης τους.

Οι Φιλιππίνες έχουν προσφύγει εναντίον της Κίνας στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Νωρίτερα τον Ιούνιο το δικαστήριο είχε δώσει προθεσμία στην Κίνα μέχρι το Δεκέμβριο να απαντήσει στην υπόθεση, όμως η χώρα ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία.

Λόγω αυτής της άρνησης και της συνεχούς χειροτέρευσης της κατάστασης οι Φιλιππίνες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αν μπορούν να ζητήσουν από το δικαστήριο να επισπεύσει τη διαδικασία.

Η Μανίλα μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να επιβάλει στην Κίνα αναστολή των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων της στη θαλάσσια περιοχή μέχρι να εξετασθεί η προσφυγή του νησιωτικού κράτους.

Ωστόσο, νομικοί επισημαίνουν ότι ακόμα κι αν ληφθεί μία τέτοια απόφαση, η εφαρμογή της είναι πολύ απίθανη δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός επίβλεψης της εφαρμογής των αποφάσεων.

Η Κίνα απάντησε τη Δευτέρα ότι έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει στα νησιά που είναι κινεζικό έδαφος και κατηγόρησε τις Φιλιππίνες ότι κατέχουν παράνομα κάποια νησιά, στα οποία εκτελούν κατασκευαστικά έργα.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή