Αγαλμα της Ελευθερίας υπό τη σκιά της διεθνούς τρομοκρατίας

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2004 22:08

A- A A+

Την Τρίτη 3 Αυγούστου έπειτα από περίπου τρία χρόνια, ανοίγει και πάλι για το κοινό το Αγαλμα της Ελευθερίας. Το Αγαλμα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 παραμένει κλειστό για τους επισκέπτες, λόγω εργασιών ανακαίνισης και βελτίωσης της ασφάλειάς του.

Έπειτα από περίπου τρία χρόνια, οι επισκέπτες που μέχρι σήμερα μπορούσαν να επισκεφθούν μόνο το Liberty Island, το νησί όπου βρίσκεται το Αγαλμα της Ελευθερίας, θα μπορούν πλέον να εισέλθουν στο εσωτερικό του. Εκεί, χάρη σε μία γυάλινη οροφή και ένα νέο σύστημα εσωτερικού φωτισμού, θα μπορούν να θαυμάσουν την εσωτερική δομή του Αγάλματος, υπό την καθοδήγηση ειδικού ξεναγού. Στη συνέχεια μπορούν να απολαύσουν τη θέα της αμερικανικής μεγαλούπολης από την ειδικά διαμορφωμένη ταράτσα του μνημείου, ωστόσο η πρόσβαση στο εσωτερικό του στέμματος του Αγάλματος της Ελευθερίας δεν θα επιτρέπεται για λόγους (μα τι άλλο…) ασφαλείας.

Υπό τη σκιά της τρομοκρατικής απειλής, οι εργασίες που εκτελέστηκαν στο εσωτερικό του Αγάλματος περιλάμβαναν τη δημιουργία εξόδων εκτάκτου ανάγκης για την ταχεία εκκένωσή του, και ενός συστήματος ελέγχου των επισκεπτών.

Τα εγκαίνια του Αγάλματος της Ελευθερίας για το κοινό είχε προαναγγείλει τον περασμένο Μάρτιο η υπουργός Εσωτερικών Γκέιλ Νόρτον. «Μετά την 11η Σεπτεμβρίου έπρεπε να ασχοληθούμε σοβαρά με την ασφάλεια αυτού του συμβόλου της ελευθερίας» είχε πει η κ. Νόρτον και κατέληξε λέγοντας: «Έπρεπε να επανεκτιμήσουμε ότι κάτι τέτοιο σήμαινε πως έπρεπε να διαθέτει ένα βελτιωμένο και επαρκές επίπεδο ασφαλείας, ειδικά επειδή αποτελεί έναν “ελκυστικό” στόχο για τη διεθνή τρομοκρατία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή