Κύπρος: Εντατικοποίηση των ερευνών στην ΑΟΖ

Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014 17:48
UPD:17:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ .

A- A A+

Πιο εντατικές θα είναι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) από τα τέλη του καλοκαιριού έως τις αρχές του φθινοπώρου, όπως υποστήριξε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο κ. Λακκοτρύπης υποστήριξε ότι γεωτρύπανο από τη Μοζαμβίκη θα πραγματοποιήσει τέσσερις ερευνητικές γεωτρήσεις στα τεμάχια 2, 3 και 9, στα οποία δικαίωμα έρευνας έχει η ιταλο-κορεατική κοινοπραξία Εni-Kogas.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι δραστηριότητες της Noble στο τεμάχιο 12 αφορούν ένα νέο ερευνητικό κοίτασμα, ενώ για το πρόγραμμα της Total στα τεμάχια 10 και 11, είπε πως το χρονοδιάγραμμα αφορά το β’  εξάμηνο του 2015.

Ο Κύπριος υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτό που συζητά η Λευκωσία με την ΕΝΙ είναι να υπάρξει ευελιξία, ώστε σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος να προχωρεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση νωρίτερα, «ούτως ώστε να μπορούμε να βρούμε το βέλτιστο τρόπο εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατόν».

Για τις επαφές με τη Deutsche Bank, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι είναι συνεχείς, είτε στην Κύπρο, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, «ώστε να μπορέσουμε να ξέρουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για χρηματοδότηση του τερματικού, εφόσον βρεθούν επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, και να ακούσουν και εκείνοι τους δικούς μας σχεδιασμούς και το πώς προχωράμε».

Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή