H νέα θεωρία του καθηγητή Hawking για τις μαύρες τρύπες

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2004 21:48
UPD:21:51

A- A A+

Μια επιστημονική θεωρία 30 ετών για τις λεγόμενες μαύρες τρύπες του διαστήματος ανέτρεψε ο βρετανός καθηγητής Stephen Hawking. Ο καθηγητής Hawking, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες του κόσμου, έλυσε το γρίφο για το πώς οι μαύρες τρύπες όχι μόνο «ρουφούν» την ύλη στο διάστημα, αλλά και την απελευθερώνουν.

Για χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι μαύρες τρύπες ήταν αχανείς «κρατήρες» στο διάστημα όπου, όταν έπεφτε ύλη ή ενέργεια, χανόταν για πάντα.

Όμως, ο διάσημος αστροφυσικός στην 17η General Relativity Gravitational Conference στο Δουβλίνο, ανατρέποντας τη θεωρία για τις μαύρες τρύπες που ο ίδιος είχε διατυπώσει το 1974, υποστήριξε ότι σύμφωνα με νέους υπολογισμούς, η επιφάνεια μιας μαύρης τρύπας έχει μεταπτώσεις που επιτρέπουν τη διαρροή στοιχείων.

Το 1974 ο καθηγητής Hawking κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι λεγόμενες μαύρες τρύπες δεν ήταν τελείως μαύρες, καθώς εξέπεμπαν ενέργεια η οποία έγινε έκτοτε γνωστή ως ακτινοβολία Hawking. Η διαρρέουσα ενέργεια μπορούσε να σμικρύνει τη μαύρη τρύπα προτού αυτή εξαφανιστεί σε μια τελική έκρηξη.

Για περισσότερα από 30 χρόνια οι επιστήμονες αδυνατούσαν να κατανοήσουν πως μπορεί η μαύρη τρύπα να αφήνει να δραπετεύει ενέργεια. Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι οι μαύρες τρύπες «ρουφούσαν» ύλη από το διάστημα, αλλά επίσης κβαντικά μηχανικά στοιχεία.

Ο καθηγητής Hawking αποκάλυψε νέους υπολογισμούς οι οποίοι δείχνουν ότι η επιφάνεια της μαύρης τρύπας διαθέτει κβαντικές μεταπτώσεις. Η επαναστατική αυτή θεωρία είναι η κατάληξη μακροχρόνιων ερευνών του 62χρονου αστροφυσικού ώστε να εξηγήσει το παράδοξο του πως οι μαύρες τρύπες μπορούν να καταστρέφουν κάθε ίχνος ύλης και ενέργειας, ενώ η υποατομική θεωρία υποστηρίζει ότι τέτοια στοιχεία πρέπει να συνεχίζουν να υπάρχουν υπό συγκεκριμένη μορφή.

Οι μεταπτώσεις στην επιφάνεια της μαύρης τρύπας επιτρέπουν τα στοιχεία που βρίσκονται στο εσωτερικό της να διαρρέουν προς τα έξω, όποτε δημιουργείται μια αμετάβλητη εικόνα και το παράδοξο διαλευκαίνεται.

«Λυπούμαι που απογοητεύω τους ερασιτέχνες της επιστημονικής φαντασίας, αλλά αν η ύλη διατηρείται, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουν τις μαύρες τρύπες για να ταξιδέψουν σε άλλους κόσμους», είπε στο Δουβλίνο ο καθηγητής Hawking και πρόσθεσε: «Αν πηδήξετε μέσα σε μια μαύρη τρύπα, η ενέργειά σας θα αποκατασταθεί στο ΔΙΚΟ μας σύμπαν, αλλά υπό τροποποιημένη μορφή».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή