Νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014 23:03
UPD:23:05
REUTERS/GLEB GARANICH
A- A A+

Νέες διαπραγματεύσεις άρχισαν μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας με τη μεσολάβηση της ΕΕ για το ζήτημα της παροχής φυσικού αερίου στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ και ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ 'Ετινγκερ μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom έχει δώσει προθεσμία στο Κίεβο μέχρι αύριο Δευτέρα στις 09.00 (ώρα Ελλάδος), για να πληρώσει το χρέος του για παραδόσεις φυσικού αερίου, που ανέρχεται σε 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εάν δεν υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος, η Ρωσία απειλεί να κινηθεί προς ένα σύστημα προ-πληρωμής, κάτι που πιθανόν σημαίνει τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου.

Οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης για το φυσικό αέριο πριν τη λήξη του ρωσικού τελεσιγράφου, διεξάγονται ωστόσο σε κλίμα εξαιρετικά τεταμένο μετά τα επεισόδια του Σαββάτου στη ρωσική πρεσβεία στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την κατάρριψη ουκρανικού στρατιωτικού αεροσκάφους από φιλορώσους αυτονομιστές στο Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκαλώντας τον θάνατο 49 ανθρώπων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή