Reuters: Υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών η Ταλ Αφάρ

Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014 22:53
UPD:16/06/2014 00:09
REUTERS/ALAA AL-MARJANI

Στιγμιότυπο από τις συγκρούσεις δυνάμεων ασφαλείας με αντάρτες από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, στην πόλη Jurf al-Sakhar. Το ΙΚΙΛ πραγματοποιεί επιθέσεις και ελέγχει πλέον ολόκληρες περιοχές στο Ιράκ.

A- A A+

Επιδρομή στην πόλη Ταλ Αφάρ στα βορειοδυτικά πραγματοποιήσαν ισλαμιστές αντάρτες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, αρκετοί κάτοικοι της πόλης ανέφεραν πως αντάρτες από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε εξαπέλυσαν επίθεση και πήραν υπό τον έλεγχό τους την Ταλ Αφάρ, μετά από μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας. 

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) είναι σουνιτική οργάνωση τζιχαντιστών (οπαδών του «ιερού πολέμου»), η οποία σχηματίστηκε με αυτό το όνομα τον Απρίλιο του 2013.

Ξεπήδησε από το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ωστόσο η «μητρική» Αλ Κάιντα, με επικεφαλής τον Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, την έχει αποκηρύξει.

Στόχος της είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ισλαμικού κράτους στη Συρία και το Ιράκ, στη βάση της εφαρμογής μιας εξαιρετικά αυστηρής παραλλαγής του ισλαμικού νόμου (σαρία).

EURONEWS

Για να τον επιτύχει μάχεται τις κυβερνητικές, αλλά και αντίπαλες ανταρτικές δυνάμεις στη Συρία, ενώ πραγματοποιεί επιθέσεις και ελέγχει πλέον ολόκληρες περιοχές στο Ιράκ.

Το ΙΚΙΛ ισχυρίζεται ότι μαχητές από την Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από τις ΗΠΑ, τον Καύκασο και τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο έχουν προσχωρήσει στις τάξεις του.

Παρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της μέχρι τώρα, η οργάνωση προκάλεσε σοκ στη διεθνή κοινότητα καταλαμβάνοντας τη Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, στις 10 Ιουνίου, ενώ στοχεύει και στον έλεγχο άλλων πόλεων και τελικά στην κατάληψη της Βαγδάτης, προς την οποία προελαύνει.

Την Τετάρτη 11 Ιουνίου κατέλαβε το προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη, συλλαμβάνοντας ως ομήρους 49 Τούρκους οι οποίοι βρίσκονταν εκεί.

Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν μέτρα για την ασφάλεια της πρεσβείας τους στη Βαγδάτη και θα προχωρήσουν σε μετακινήσεις ορισμένων μελών του προσωπικού της σε άλλες περιοχές.

«Δεδομένης της αστάθειας και της βίας σε ορισμένα μέρη του Ιράκ, η πρεσβεία μας στη Βαγδάτη εξετάζει τη λήψη μέτρων ασφάλειας σε συνεννόηση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Θα προστεθούν ενισχύσεις στο προσωπικό ασφαλείας στη Βαγδάτη και άλλοι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν προσωρινά» δήλωσε η Τζένιφερ Πσάκι, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρεσβεία θα συνεχίσει να λειτουργεί και να συνεργάζεται με την ιρακινή ηγεσία «για να την στηρίξει στην προσπάθειά της να ενισχύσει τη συνταγματική διαδικασία και να προστατεύσει τη χώρα από επικείμενες απειλές» πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ωστόσο, όπως είπε, ότι ορισμένοι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν στα προξενεία στη Βασόρα και στο Ερμπίλ.

«Σε γενικές γραμμές το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής παρουσίας στην πρεσβεία στο Ιράκ θα παραμείνει στη θέση του και η πρεσβεία θα εξοπλιστεί για να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή της, της εγγύησης της ασφάλειας» πρόσθεσε η Πσάκι καλώντας τους αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην περιοχή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι «ανέλαβαν πρωτοβουλία» απέναντι στους τζιχαντιστές που επωφελήθηκαν, σύμφωνα με τον πρώην μεσολαβητή του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι, από την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας στη Συρία για να αποκτήσουν δύναμη και να καταλάβουν ιρακινά εδάφη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή