Διέψευσε τα περί παρουσίας αμερικανών στρατιωτών στην Ελλάδα ο υπ. Αμυνας

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2004 17:21
A- A A+

Τα δημοσιεύματα περί παρουσίας αμερικανικού στρατού στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, διέψευσε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης δηλώνοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει στρατός αμερικανικός, γαλλικός, ή πορτογαλικός, ούτε ελεύθεροι σκοπευτές στις ταράτσες, ή τις εγκαταστάσεις».

«Οι αθλητικές αποστολές θα έχουν τους συνοδούς τους, οι οποίοι όμως δεν θα οπλοφορούν», πρόσθεσε ο κ. Βουλγαράκης και διευκρίνισε πως διαφορετικό θα είναι το πρωτόκολλο για τους αρχηγούς κρατών (πρώην και νυν) και τις σχετικές αποστολές, οι οποίοι δικαιούνται ένοπλης συνοδείας.

Πάντως, η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής ενόπλων για τη φύλαξη των αμερικανών αθλητών. Σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε πως δεν πρόκειται για αποστολή αμερικανικών δυνάμεων, αλλά για αποστολή του ΝΑΤΟ, χωρίς πάντως να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του Τύπου για αποστολή αμερικανών στρατιωτών στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βάουτσερ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται στενά με την Αθήνα για την ασφάλεια των Αγώνων, η οποία όμως είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας.

Στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός Χάουαρντ δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το αν η αποστολή της χώρας του στους Αγώνες της Αθήνας θα συνοδεύεται από ενόπλους.

Ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνηση αποδέχεται την παρουσία μελών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, στα κέντρα επιχειρησιακού ελέγχου του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ διατίθεται και να ανοίξει διάλογο για την αρτιότερη μεταολυμπιακή χρήση του συστήματος, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές του Συντάγματος.

Επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη παραβίαση των συνταγματικών ελευθεριών από τη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε πως «συμμερίζεται απολύτως όλα όσα έχουν ακουστεί για κοινωνικά δικαιώματα, ελευθερίες και προστασία της δημοκρατίας» και πως η κυβέρνηση «δεν είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τα μηχανήματα αυτά εναντίον των πολιτών».

«Οτιδήποτε συμβεί ή θα συμβαίνει, οπωσδήποτε θα τηρεί τη συνταγματική νομιμότητα, είτε είναι κάμερα, είτε ασφάλεια, είτε αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν» τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή