Ιταλία: Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση προωθεί ο Ρέντσι

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014 16:59
UPD:17:04
EPA/LUONG THAI LINH

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ευρύτατες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα αναμένεται να εγκρίνει η ιταλική κυβέρνηση. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μεταθέσεις δημοσίων υπαλλήλων, πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης αλλά και επιδόματα.

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ρέντσι συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα για να καθορίσει τις κύριες αλλαγές στον τομέα της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ιταλικός Tύπος, πρόκειται να υιοθετηθεί και επισήμως η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων «χωρίς, όμως, να καταστραφεί η ζωή των οικογενειών», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Μαριάννα Μαντία. Κάτι που σημαίνει ότι τυχόν μεταθέσεις θα γίνονται στην πόλη όπου ζει ο κάθε εργαζόμενος ή σε μια μικρή περιορισμένη ακτίνα χιλιομέτρων.

Παράλληλα, η εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει τη μείωση κατά 50% του συνόλου των αδειών για τους εκπροσώπους των συνδικάτων.

Νέα μέτρα και επικείμενες απεργίες

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα για τη βοήθεια των εργαζομένων, εκτός από το στενό επαγγελματικό περιβάλλον, στο προσχέδιο προβλέπονται μπόνους για «μπέμπι-σίτιγκ» καθώς και για οικιακούς βοηθούς ηλικιωμένων.

Σύμφωνα, επίσης, με την εφημερίδα της Ρώμης Il messaggero πρόκειται να δοθεί η δυνατότητα σε όσους δημοσίους υπαλλήλους το επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν στα 57 τους, εφόσoν, όμως, έχουν συγκεντρώσει 35 χρόνια ένσημα και με μείωση στο συνολικό ποσό της σύνταξης της τάξης του 30% κατά μέσο όρο.

Μέχρι τώρα οι αντιδράσεις των ιταλικών συνδικάτων δεν είναι ιδιαίτερα θετικές. «Περιμέναμε πληρέστερη ενημέρωση και πιο ουσιαστικά στοιχεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil. Δεν αποκλείεται, κατά συνέπεια, η προσφυγή σε πανιταλική απεργία.

Πηγή: Deutsche Welle
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή