Ο Νταχλάν σε ρόλο «πατραλοία»;

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2004 15:01

A- A A+

Εδώ και μια εβδομάδα, παλαιστινιακές οργανώσεις συγκρούονται με τα σώματα ασφαλείας για τον πολιτικό έλεγχο των παλαιστινιακών εδαφών στη Γάζα. Ο Αραφάτ διαψεύδει ότι απειλείται η σαραντάχρονη κυριαρχία του στο παλαιστινιακό κίνημα.

Αλλά ο 42χρονος πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, συνταγματάρχης Μοχάμεντ Νταχλάν κερδίζει έδαφος. O αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους έχει δηλώσει «Μου αρέσει αυτός ο νεαρός», ενώ και οι Ισραηλινοί δεν φείδονται καλών λόγων. Ο ίδιος ο Νταχλάν, για να αποκαταστήσει τη δημόσια εικόνα του στους συμπατριώτες του, αναφέρει στους «Financial Times» ότι οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί σκοπίμως τον επαινούν προκειμένου να τον δυσφημήσουν.

Ο Αραφάτ έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις τα τελευταία χρόνια, επειδή δεν έχει μπορέσει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την ιντιφάντα. Η ένταση αυξήθηκε μετά την απόφαση του Ισραήλ να αποχωρήσει από τη Γάζα, αφήνοντας την περιοχή χωρίς μια αδιαμφισβήτητη ηγεσία. Ο Νταχλάν εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως εκπρόσωπος μιας νέας μεταρρυθμιστικής φρουράς.

Ο Νταχλάν παίρνει το βάπτισμα του πυρός το 1982, όταν συμμετέχει στην ίδρυση της νεολαίας της Φατάχ, οργάνωσης του προέδρου Αραφάτ. Συνελήφθη 11 φορές και εξέτισε πενταετή ποινή στις ισραηλινές φυλακές. Εκδιώχθηκε από τη Γάζα το 1988 και εγκαταστάθηκε στο αρχηγείο του Αραφάτ στην Τύνιδα, απ' όπου κατηύθυνε την πρώτη ιντιφάντα.

Επέστρεψε το 1994, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της δύναμης Προληπτικής Ασφαλείας, με κύριο στόχο την εξουδετέρωση των αντιπολιτευόμενων της Παλιστινιακής Αρχής οργανώσεων, όπως η Χαμάς.

Απέκτησε προσωπική περιουσία από την εμπορία οικοδομικών υλικών -κατ' άλλους από χρηματοδότηση της CIA- και ήταν μέλος της τριανδρίας με τον πρώην πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς και τον υπουργό Πληροφοριών Ναμπίλ Αμρ που προσπάθησε να ψαλιδίσει τις εξουσίες του Αραφάτ.

Η στρατηγική του Νταχλάν δεν φαίνεται να αποσκοπεί, άμεσα τουλάχιστον, στην «πατροκτονία» του Αραφάτ. Η δύναμή του περιορίζεται στη Γάζα. Τα πράγματα όμως μπορεί να αλλάξουν, εκτιμούν τόσο οι «Financial Times», όσο και η «El Pais».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή