Μια αφρικανική «Wikipedia»

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 12:04
UPD:12:05

Το Atoe θα χρησιμοποιεί εφαρμογές wiki για εθελοντές οι οποίοι θα εισάγουν, θα ανανεώνουν και θα απομακρύνουν υλικό σε συνεργασία με άλλους χρήστες.

A- A A+

Η διατήρηση των αφρικανικών παραδόσεων online είναι στο επίκεντρο του εγχειρήματος που ακούει στο όνομα African Traditions Online Encyclopedia (Atoe).

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian, στην «καρδιά» του βρίσκεται ο Γκαστόν Ντονάτ Μπάπα, του χωριού Ντζοκ Νκονγκ στο Καμερούν, ο οποίος κληρονόμησε τον τίτλο του «αρχηγού φατρίας» από τον πατέρα του- ωστόσο συνδυάζει μοναδικά το παρελθόν με το παρόν, καθώς έχει 34 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών.

«Οι άνθρωποι νομίζουν ότι οι παραδόσεις δεν έχουν θέση στην τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών, επειδή είναι τόσο πίσω μας, ενώ η τεχνολογία είναι τόσο μπροστά μας. Αλλά άμα δεν ξέρεις ποιος είσαι, δεν ξέρεις πού πηγαίνεις» αναφέρει ο ίδιος.

Ο 56χρονος Μπάπα δημιουργεί ένα site το οποίο, όπως ελπίζει, θα στεγάσει κάθε είδους αφρικανικές παραδόσεις, στα πρότυπα της διαχειριζόμενης από την κοινότητα των χρηστών της Wikipedia. Τέχνες, διατροφή, νόμοι, ιατρική, μουσική, θρησκεία, αθλητισμός κ.α. θα έχουν θέση στην African Traditions Online Encyclopedia, η οποία είναι ήδη ανοιχτή για συνεισφορές και εγγραφές.

Σύμφωνα με τον Guardian, η ιδέα προέκυψε λόγω του πάθους του Μπάπα – ο οποίος είναι εδώ και 22 χρόνια αρχηγός στο χωριό του- για τα έθιμα και τις αντιλήψεις της περιοχής, καθώς και των ταξιδιών του σε πάνω από 20 αφρικανικές χώρες ως μηχανικός ΙΤ και στέλεχος τράπεζας. «Είδα ότι ακόμα και στη φυλή μου οι παραδόσεις έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται. Όταν πήγαινα σε άλλες χώρες της Αφρικής έβλεπα το ίδιο. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι νέοι δεν θέλουν να μάθουν, αλλά επειδή στις αστικές περιοχές δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές».

Κατά τον ίδιο, η Atoe θα αποτελέσει άμυνα απέναντι στη λήθη. «To format της Wikipedia παραμένει το διεθνές στάνταρ για μία online εγκυκλοπαίδεια. Όλο το λογισμικό είναι δωρεάν και παρέχει την καλύτερη και την ευκολότερη τεχνολογία. Αλλά θα βελτιώσουμε το format του υλικού ενσωματώνοντας περισσότερα multimedia» αναφέρει. Το Atoe θα χρησιμοποιεί εφαρμογές wiki για εθελοντές οι οποίοι θα εισάγουν, θα ανανεώνουν και θα απομακρύνουν υλικό σε συνεργασία με άλλους χρήστες.

Ωστόσο, σημαντική διαφορά με τη Wikipedia, η οποία έχει την «έδρα» της στο Σαν Φρανσίσκο, η Atoe ξεκινά κυριολεκτικά από το μηδέν, καθώς το Ντζοκ- Νκονγκ είναι μέσα στο δάσος, μακριά από την πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιαουντέ, και τον κεντρικό δρόμο. Επίσης, δεν υπάρχει πρόσβαση σε τηλεφωνικό δίκτυο, Ίντερνετ και το δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού. Ο Μπάπα ελπίζει να εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες και servers που θα αποτελέσουν την βάση της Atoe.

«Σε λιγότερα από τρία χρόνια θα έχουμε τηλεόραση και ράδιο. Θα φέρουμε δορυφορικό Ίντερνετ στο χωριό έτσι ώστε να συνδέεται με τον υπόλοιπο κόσμο. Όταν έχουμε τους δικούς μας servers, θα μεταφέρουμε όλα τα δεδομένα» υποστηρίζει. Μέχρι τότε, ο ίδιος δραστηριοποιείται στη Γιαουντέ, ενημερώνοντας τον κόσμο για το εγχείρημα, το οποίο θα αποκαλύψει επίσημα το 2015. 

Προτεινόμενα για εσάς