Έξω από το ραδιομέγαρο οι απολυμένοι της ΕΡΤ

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 19:32
UPD:12/06/2014 00:58
NAFTEMPORIKI.GR
A- A A+

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε απέναντι από την είσοδο του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου για την συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμο της ΕΡΤ που διοργάνωσαν Ομοσπονδίες, και εργαζόμενοι από τον χώρο των ΜΜΕ.

Στο σημείο βρέθηκαν αρχηγοί κομμάτων και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, ενώ  πρόεδροι Ομοσπονδιών και Σωματείων και δημοσιογράφοι μίλησαν για την συνέχιση του αγώνα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Χαιρετισμό στην συγκέντρωση έκανε και μέλος των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που ζητούν την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, που έχει διατάξει την επαναπρόσληψή τους.

Στις 20:00 έφτασε και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

«Πριν από ένα χρόνο είχαμε αντιδημοκρατική εκτροπή και πραξικόπημα με το κλείσιμο της ΕΡΤ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή, παρουσία της εκλεγμένης περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου.

«Μετά από ένα χρόνο γνωρίζουμε ότι φίμωσαν την ΕΡΤ γιατί έτσι το ζήτησαν οι τεχνοκράτες της Τρόικας, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, γιατί δεν αντέχουν την πλουραλιστική ενημέρωση», τόνισε ο κος Τσίπρας, σημειώνοντας πως η ΕΡΤ έγινε σύμβολο αγώνα. Παράλληλα έκανε λόγο για ένα κακέκτυπο «τύπου ΥΕΝΕΔ» που αντικατέστησε την ΕΡΤ, δίνοντας την υπόσχεση ότι «σύντομα η ΕΡΤ θα επιστρέψει στην υπηρεσία της δημοκρατίας και της πλουραλιστικής ενημέρωσης».

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε  ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

«Το κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση των χιλιάδων εργαζομένων της ήταν το πιο ηχηρό δείγμα μιας αντιλαϊκής βάρβαρης πολιτικής που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, ιδιωτικοποιεί ή κλείνει δημόσιες επιχειρήσεις, απολύει εργαζομένους, καταργεί ασφαλιστικά και άλλα εργασιακά δικαιώματα για ένα και μόνο στόχο: Να ενισχύσει τους μονοπωλιακούς ομίλους» είπε με τη σειρά του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ζητώντας το άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος εξήρε τους εργαζόμενους που ένα χρόνο τώρα κράτησαν όρθιοι, όπως είπε, παρά τις προσκλήσεις, τους εκβιασμούς και τις εξαγορές.

Υπενθύμισε ότι οι ΑΝΕΛ στάθηκαν δίπλα τους από την αρχή και τόνισε ότι θα παραμείνουν στο πλευρό τους, ενώ όπως τόνισε θα καλέσουν σε αυτό τον αγώνα το σύνολο του ελληνικού λαού.

Πορεία και το μεσημέρι

Οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ τονίζουν πως η «συμβολική εκδήλωση για τη μαύρη επέτειο είναι γιορτή και κραυγή αντίστασης».

Όπως λένε πρόκειται για μια γιορτή για τον δίκαιο αγώνα που δίνουν και συμπληρώνει 12 μήνες.

«Συνεχίζουμε, με πολύ κόπο και αυταπάρνηση να δίνουμε για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Κραυγή αντίστασης στο μαύρο που έχει πλακώσει τις ζωές όλων των Ελλήνων» αναφέρουν.

Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πορεία και συλλαλητήριο από συνδικάτα που είχαν καλέσει σε πανεργατική κινητοποίηση.

NAFTEMPORIKI.GR

Από τις 12:00 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ που μαζί με Ομοσπονδίες και Ενώσεις του Τύπου είχαν κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας. Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:00 από την Πλατεία Κλαυθμώνος και γύρω στις 14:00 οι διαδηλωτές, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου παραμένουν συγκεντρωμένες οι καθαρίστριες, ζητώντας την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, που έχει διατάξει την επαναπρόσληψή τους.

Η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η 11η Ιουνίου δεν είναι μία ημέρα- σταθμός για το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης όπως ισχυρίζονται. Είναι μια μαύρη μέρα-όνειδος για τη Δημοκρατία και την ενημέρωση στην Ελλάδα».

NAFTEMPORIKI.GR
Και στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχες εκδηλώσεις σημειώθηκαν το μεσημέρι και στη Θεσσαλονίκη ενώ έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα συναυλία με κεντρικό αίτημα την επαναλειτουργία της ΕΡΤ έξω από το κτίριο της ΕΤ 3 στην οδό Λεωφόρο Στρατού.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και μέλη πρωτοβάθμιων συνδικάτων και αριστερών κινήσεων.

Η ΕΣΗΕΜΘ διακίνησε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και δηλώσεις του προέδρου της ΕΟΔ Mogens Blicher Bjerregård, στις οποίες η ΕΟΔ υποστηρίζει ότι στον ένα χρόνο που πέρασε από το κλείσιμο της ΕΡΤ η κυβέρνηση «απέτυχε να τηρήσει όσα υποσχέθηκε» δηλαδή «να ανασυγκροτήσει μια ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση» και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των πρώην εργαζόμενων της ΕΡΤ και στο αίτημα για την επαναλειτουργία της.

MAKHΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή