Ριψοκίνδυνα μαθήματα, παράτολμο χέρι και χαώδεις διαδρομές

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 09:20
A- A A+

Ένας δειλός αγρότης που καλείται να μονομαχήσει με έναν σκληρό κακοποιό, ένας μάνατζερ που υλοποιεί μια τολμηρή ιδέα, ένας παλιός γνώριμος που επιστρέφει μετά από χρόνια, αγαπημένοι δράκοι που χρειάζονται εκπαίδευση, μια γυναίκα που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο και ένας παράξενος επισκέπτης που αποπλανεί μια ολόκληρη οικογένεια αφηγούνται τις ιστορίες τους στις σκοτεινές αίθουσες αυτήν την εβδομάδα.

«Χίλιοι τρόποι να πεθάνεις στην Άγρια Δύση»

Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, μια κωμωδία - γουέστερν, ο Σεθ ΜακΦάρλαν μάς μεταφέρει στην επικίνδυνη Δύση του 19ου αιώνα, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του κεντρικού ήρωα και υπογράφοντας το σενάριο, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή. Με πρωταγωνιστές  τη - βραβευμένη με Όσκαρ - Σαρλίζ Θερόν, τον  - υποψήφιο για Όσκαρ - Λίαμ Νίσον και τους Αμάντα Σέιφριντ, Νιλ Πάτρικ Χάρις, Τζιοβάνι Ρίμπιζι, Σάρα Σίλβερμαν και Έβαν Τζόουνς, ένας δειλός αγρότης, που επιθυμεί διακαώς να φύγει από το πολεμοχαρές δυτικό μέτωπο, προσπαθεί να εντυπωσιάσει την πρώην κοπέλα του με τη βοήθεια μιας εκθαμβωτικής κυρίας, η οποία, μεταξύ άλλων, του μαθαίνει πώς να κατακτά τις γυναίκες. Για κακή του τύχη, όμως, ο κακοποιός σύζυγός της τον καλεί σε μονομαχία.

«Το χέρι του ενός εκατομμυρίου»

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το αθλητικό δράμα του Κρεγκ Γκιλέσπι - με τους Τζον Χαμ, Μπιλ Πάξτον, Άλαν Άρκιν, Λέικ Μπελ και Αασίφ Μαντβί - αφηγείται την ιστορία ενός ατζέντη του μπέιζμπολ, ο οποίος, προκειμένου να σώσει την καριέρα του, ταξιδεύει στην Ινδία, όπου διοργανώνει ένα ριάλιτι, για να βρει νέα ταλέντα, με αποτέλεσμα να ανακαλύψει, τελικά, ότι η οικογένεια και η συνεργασία έχουν μεγαλύτερη αξία από τα χρήματα.

«Μία Γαλλίδα στο Μανχάταν»

Στη γαλλική αισθηματική κωμωδία του Σεντρίκ Κλαπίς - με τους Κέλι Ράιλι, Οντρέι Τοτού, Σαντρίν Χολτ, Σεσίλ Ντε Φρανς και Ρομέν Ντουρί, συναντάμε και πάλι τον Ξαβιέ, 15 χρόνια μετά το «Euroflirt» και 10 μετά το «Ρώσικες κούκλες». Στα 40 του πλέον και με δύο παιδιά, η ζωή του είναι πιο περίπλοκη από ποτέ. Οι καταστάσεις  τον οδηγούν στη Νέα Υόρκη και, τώρα, πρέπει να τακτοποιηθεί μέσα στο χάος της Τσάιναταουν.

«Πως να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας 2»

Για όσους δεν έχουν μάθει ακόμα πως να εκπαιδεύσουν τον δράκο τους ή έχουν ξεχάσει τον τρόπο, επιστρέφει η ταινία κινουμένων σχεδίων του Ντιν Ντεμπλουά. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τριλογίας, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Κρεσίντα Κάουελ, και μας γυρίζει πίσω στον φανταστικό κόσμο του Ψάρη και του Φαφούτη, 5 χρόνια αφότου οι δυο τους έχουν ενώσει δράκους και Βίκινγκς στο νησί Μπερκ. Και ενώ οι αγώνες δράκων έχουν γίνει το νέο αγαπημένο άθλημα του νησιού, το αχώριστο δίδυμο ανακαλύπτει μια μυστική σπηλιά πάγου, που στεγάζει εκατοντάδες νέους άγριους δράκους και τον μυστηριώδη Καβαλάρη των Δράκων.

«Αμελί»

Από το 2001, έρχεται η - υποψήφια για Όσκαρ σεναρίου - γλυκιά γαλλική  κωμωδία του Ζαν Πιέρ Ζενέ, με το πολυβραβευμένο σάουντρακ του Γιαν Τίρσεν. Οι Οντρέι Τοτού, Ματιέ Κάσοβιτς, Ζακς Ναρσί, Ζαμέλ Ντεμπουζέ, Ισαμπέλ Ναντί και Ντομινίκ Πινό ξετυλίγουν την ιστορία μιας γυναίκας, που μεγάλωσε με τους εκκεντρικούς γονείς της, απομονωμένη από τα υπόλοιπα παιδιά, εξαιτίας της πεποίθησης ότι έπασχε από μια σπάνια αρρώστια. Βρίσκοντας καταφύγιο σε έναν ονειρικό κόσμο, κάποια γεγονότα τής δείχνουν ότι έχει τη δύναμη να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων. Έτσι, αφοσιώνεται στο να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν.

«Το θεώρημα»

Τολμηρό και προκλητικό, το δράμα μυστηρίου του 1968 του - αιρετικού και άγρια δολοφονημένου το 1975 - Ιταλού δημιουργού, που δεν υποτασσόταν σε κανέναν κατεστημένο ηθικό κώδικα, του  Πιερ Πάολ Παζολίνι, σκανδάλισε και δίχασε το κοινό στην εποχή του. Ο δημιουργός και ο παραγωγός σύρθηκαν στα δικαστήρια με την κατηγορία της ανηθικότητας, ενώ η Καθολική Εκκλησία επιτέθηκε βίαια στη γεμάτη συμβολισμούς ταινία, την ίδια στιγμή που η Ένωση των Καθολικών Κριτικών την τίμησε με ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Με πρωταγωνιστές τους Τέρενς Στάμπ, Σιλβάνα Μαγκάνο, Μασίνο Τζιρότι, Αλφόνσο Γκάτο και Λάουρα Μπέτι, ένας μυστηριώδης άντρας με αγγελικό πρόσωπο φτάνει στο σπίτι μιας πλούσιας μιλανέζικης οικογένειας και, αφού ξελογιάζει σεξουαλικά όλα τα μέλη της (την κόρη, τον γιο, τη μητέρα, τον πατέρα και την υπηρέτρια), εξαφανίζεται, οδηγώντας τους σε ακραίες καταστάσεις.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς