Ιράκ: Επίθεση των ισλαμιστών στο Τικρίτ

Εκτός ελέγχου η προέλασή τους
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 17:01
UPD:17:06
REUTERS/STRINGER/IRAQ

Έως και 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Μοσούλη, μετά την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές.

A- A A+

Ισλαμιστές αντάρτες επιτέθηκαν την Τετάρτη στην πόλη του Τικρίτ, στο Ιράκ, μετά την κατάληψη από μέρους τους της Μοσούλης, τόνισαν πηγές των αρχών ασφαλείας.

Οι αντάρτες φέρονται να ελέγχουν μέρος της πόλης - γενέτειρας του άλλοτε Ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν - η οποία απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα, στα βόρεια, από την Βαγδάτη.

EURONEWS

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι δεσμεύθηκε να χτυπήσει τους τζιχαντιστές, παράρτημα της Αλ Κάιντα στη χώρα του, καθώς και να τιμωρήσει όσους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

Οι αντάρτες ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, το οποίο έχει αναπτύξει επίσης δραστηριότητα στη Συρία, συγκρουόμενο όχι μόνο με το καθεστώς Άσαντ, αλλά και με άλλους, κοσμικούς αλλά και ισλαμιστές αντάρτες.

Έως και 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Μοσούλη, μετά την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές.

EURONEWS

Την ίδια ώρα, 48 Τούρκοι, συμπεριλαμβανομένου του προξένου της Τουρκίας στην Μοσούλη, κρατούνται από τους εξτρεμιστές αντάρτες.

Πριν επιτεθούν στο Τικρίτ, οι ισλαμιστές κινήθηκαν νότια στην πόλη Μπαϊτζί.

EURONEWS

Στο Τικρίτ, δεκάδες αντάρτες δίνουν μάχη με τις δυνάμεις ασφαλείας κοντά στο κυβερνείο της επαρχίας Σαλαχεντίν, στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το δίκτυο BBC, οι ισλαμιστές εισήλθαν στην πόλη από τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή