O γερουσιαστής που θα αντιμετωπίσει το Νοέμβριο τον Μπους

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2004 19:29

A- A A+

Στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στη Βοστώνη αναμένεται να επικυρωθεί πανηγυρικά η υποψηφιότητα του Τζον Κέρι για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το 1/3 των αμερικανών ψηφοφόρων δηλώνει πως δεν γνωρίζει ακόμα πολλά πράγματα για τον Τζον Φορμπς Κέρι, και η διαφορά του από τον Τζόρτζ Μπους βρίσκεται στα όρια του στατιστικού σφάλματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουλίου στην εφημερίδα Los Angeles Times, ενώ ένα μήνα πριν, ο Κέρι προηγούνταν με επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Οι επικριτές του, ακόμη και μέσα στο Δημοκρατικό στρατόπεδο, υποστηρίζουν ότι επωφελείται μόνο κατά ένα μέρος από τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος για την πολιτική Μπους, ίσως και λόγω της αριστοκρατικής ψυχρότητας του, αλλά και της σιωπής του για τις παραλείψεις της αμερικανικής ηγεσίας σε σχέση με την 11η Σεπτεμβρίου, ή την αντιφατική στάση του για τον πόλεμο στο Ιράκ, τον οποίο υπερψήφισε, για να καταψηφίσει στη συνέχεια τη χρηματοδότησή του.

Τον τελευταίο καιρό, πάντως, ο Τζον Κέρι καταβάλλει προσπάθεια να προσεγγίσει τους συμπατριώτες του, περιοδεύοντας σε πολλές μεγάλες πόλεις και επαναλαμβάνοντας τα βασικά σημεία του προγράμματός του: κατάργηση των μειώσεων φόρου που αποφάσισε ο Μπους για τα υψηλά εισοδήματα, αύξηση του ελάχιστου μισθού και εφαρμογή μιας πολυμερούς εξωτερικής πολιτικής.

Αρωγός στην προσπάθειά του αυτή, ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία Τζον Εντουαρντς, που παρουσιάζεται ως υπέρμαχος των εργαζομένων και των κοινωνικά αποκλεισμένων.

Τι γνωρίζουν όμως οι Αμερικανοί για τον Κέρι;

- ότι ο ήρωας του πολέμου στο Βιετνάμ έγινε διαπρύσιος κήρυκας της ειρήνης (Αξιωματικός του Ναυτικού στο δέλτα του Μεκόνγκ, τρεις φορές τραυματισμένος και πέντε φορές παρασημοφορημένος, διακρίνεται σε μια επίθεση εναντίον των Βιετκόνγκ.

Στα 27 του χρόνια όμως, βετεράνος ήδη του πολέμου, τίθεται επικεφαλής της αντιπολεμικής εκστρατείας).

- ότι έχει εκλεγεί τέσσερις φορές γερουσιαστής στη Μασαχουσέτη,

- και ότι είναι κάτοχος μεγάλης προσωπικής περιουσίας. Ο πρώτος σύζυγος της γυναίκας του ήταν ο κληρονόμος της βιομηχανίας Heinz.

Οι υποστηρικτές του ελπίζουν να «σπάσει» την παράδοση σύμφωνα με την οποία εδώ και 44 χρόνια κανείς πολιτικός από τη Μασαχουσέτη δεν έχει καταφέρει να αλώσει τον Λευκό Οίκο.

Ο τελευταίος που το κατάφερε ήταν ο γερουσιαστής Τζον Κένεντι. Μόνο που ο Κέρι δεν διαθέτει τη γοητεία του, απαντούν οι επικριτές του.

Πηγές: Liberation, Le Figaro

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή