Τα κρίσιμα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 09:32
UPD:09:37
FOSPHOTOS/Vasilis Germanis

Κυβερνητικό στέλεχος με μακρά εμπειρία στα βουλευτικά έδρανα παραδέχεται ότι τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί στη νέα κυβέρνηση για να σηματοδοτήσουν τη στροφή προς τον πολίτη «δεν είναι και τα καλύτερα για να υλοποιήσουν τους μεταρρυθμιστικούς στόχους που ζητούν μετ’ επιτάσεως οι δανειστές μας».

A- A A+

Η εξάντληση της τετραετίας και η σταδιακή έξοδος από τα μνημόνια παραμένει ο βασικός στόχος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο όπως σημειώνει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στο naftemporiki.gr, «ουδείς είναι διατεθειμένος να παραδώσει την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές».

Γι' αυτό και η νέα κυβέρνηση, συν τοις άλλοις, εξυπηρετεί και εκλογικές σκοπιμότητες. Το αν αυτές θα δοκιμαστούν στην κάλπη εξαρτάται από ένα κρίσιμο στοίχημα, την ισορροπία μεταξύ του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και της απαραίτητης, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, άσκησης κοινωνικής πολιτικής που θα «φτάνει στον πολίτη και θα βελτιώνει την καθημερινότητά του».

Κυβερνητικό στέλεχος με μακρά εμπειρία στα βουλευτικά έδρανα παραδέχεται ότι τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί στη νέα κυβέρνηση για να σηματοδοτήσουν τη στροφή προς τον πολίτη «δεν είναι και τα καλύτερα για να υλοποιήσουν τους μεταρρυθμιστικούς στόχους που ζητούν μετ’ επιτάσεως οι δανειστές μας». Και εδώ η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς έχουν μπροστά τους ένα πολύ κρίσιμο στοίχημα.           

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (δεξιά) με τον νέο υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδο (αριστερά) κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ήδη στην τελετή παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων ο νέος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην απολυθεί ούτε ένας από τους περίπου 1.200 διοικητικούς ΑΕΙ και ΤΕΙ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα η οποία λήγει αυτήν την περίοδο.

Λίγο πιο μακριά, στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο νέος υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος, άρχισε έστω και λεκτικά να ξηλώνει το μακρύ πουλόβερ των μέτρων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν όσα ψηφίστηκαν από τη Βουλή με τον τρόπο που ψηφίστηκαν.

Επί του παρόντος το Μαξίμου αρκείται σε συστάσεις διαμηνύοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.

Στόχος είναι η σταδιακή κατάργηση των έκτακτων φόρων. Όπως εκτιμούν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, είναι ο «καλύτερος» και ο πιο «άμεσος» τρόπος για να περάσουμε από την οικονομία της αριθμητικής και την αδιαμφισβήτητη βελτίωση των δεικτών στην καθημερινότητα του πολίτη που είναι και ο στόχος της νέας κυβέρνησης. Και τότε «όλα είναι ανοιχτά και όλα θα είναι πάνω στο τραπέζι», σημειώνει με νόημα κυβερνητικός βουλευτής.      

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή