Κόσοβο: Ενιαίο μέτωπο για σχηματισμό κυβέρνησης από τρία κόμματα της αντιπολίτευσης

Ενάντια στον πρωθυπουργό Θάτσι
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 16:42
UPD:16:46
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Στόχος των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι να απομακρύνουν από την εξουσία τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, του οποίου το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Τρία αντιπολιτευτικά κόμματα στο Κόσοβο ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν από την εξουσία τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, του οποίου το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, ωστόσο χρειάζεται συμμαχίες για να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση.

Η δεύτερη σε ψήφους Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου ήλθε σε συμφωνία με την Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου του πρώην αντάρτη διοικητή Ραμούς Χαραντινάτζ και με ένα μικρό κόμμα – διάσπαση του κόμματος του κ. Θάτσι.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της αποσχισθείσας σερβικής επαρχίας, η οποία κατοικείται κατά πλειοψηφία από αλβανικό πληθυσμό, ο κ. Θάτσι θα λάβει πρώτος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο του Κοσόβου, ως αρχηγός του πρώτου σε ψήφους κόμματος.

Θα πρέπει, ωστόσο, να εξασφαλίσει τη συμμαχία ενός εκ των τριών προαναφερθέντων κομμάτων, πράγμα το οποίο, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή