Γιορτάστηκε η «Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών»

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 16:04
UPD:16:11
REUTERS/ROMEO RANOCO

Στιγμιότυπο από καθαρισμό ακτής στις Φιλιππίνες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών.

A- A A+

Στις 8 Ιουνίου, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, γιορτάστηκε η «Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών», η οποία από το 2008 έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η ιδέα για μια «Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών» γεννήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992, μετά από πρόταση του Καναδά.

Από το 2002, το Ocean Project και το Παγκόσμιο Δίκτυο για τους Ωκεανούς (World Ocean Network) συμβάλλουν στο συντονισμό των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών στον πλανήτη.

Σύνθημα της φετινής ημέρας των Ωκεανών ήταν το «Μαζί έχουμε τη δύναμη να προστατεύσουμε τον ωκεανό», καθώς τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι παρά τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί, οι οποίοι καλύπτουν το 70% του πλανήτη, μέσα από συνεργασία είναι δυνατή η ύπαρξη υγειών θαλασσών.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε δράσεις για την ημέρα σε όλο τον πλανήτη, βγάζοντας φωτογραφίες από κάποια ακτή και στέλνοντας το μήνυμα μέσω του διαδικτύου, για προστασία των θαλασσών.

Παράλληλα, δράσεις σε όλο τον πλανήτη διοργανώθηκαν, με σκοπό την προώθηση βιώσιμων για το περιβάλλον καθημερινών συνηθειών, όπως η χρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών, η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, ο περιορισμός της αλόγιστης αλιείας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, επιβεβαιώθηκε ότι τα συστατικά στη δομή του ωκεανού αλλάζουν δραματικά, με την ανθρώπινη παρέμβαση να παίζει σημαντικό ρόλο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή