Διάσκεψη για την σεξουαλική βία στον πόλεμο με οικοδέσποινα την Αντζελίνα Τζολί

Στο Λονδίνο
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 13:43
UPD:13:56
REUTERS/ANDREW WINNING
A- A A+

Τετραήμερη διεθνής διάσκεψη για τη σεξουαλική βία σε εμπόλεμες καταστάσεις αρχίζει στο Λονδίνο, με οικοδέσποινα την ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί.

Μαζί με την γνωστή ηθοποιό, οικοδεσπότης θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκδήλωση που έχει διοργανωθεί ποτέ γι’ αυτό το θέμα με τη συμμετοχή 140 κρατών. Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος και αντιπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η εκδήλωση οργανώθηκε μετά από έντονες προσπάθειες διάρκειας δύο ετών για την ευαισθητοποίηση όσον αφορά στη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η σεξουαλική βία χρησιμοποιήθηκε συστηματικά ως όπλο στους πολέμους κατά τον 20ο και 21ο αιώνα, όπως δήλωσε ο κ. Χέιγκ, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι 50.000  γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού στην Βοσνία πριν δύο δεκαετίες σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη.

REUTERS/ANDREW WINNING

Η Αντζελίνα Τζολί με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης για τη σεξουαλική βία σε εμπόλεμες καταστάσεις, στο Λονδίνο.

«Στόχος της διάσκεψης είναι η συμφωνία για ένα νέο διεθνές πρωτόκολλο, το οποίο θα ορίζει μέτρα για την καταγραφή και την έρευνα των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας , ώστε να ξέρουν οι άνθρωποι ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ότι αυτά τα εγκλήματα δεν μπορεί να μένουν ατιμώρητα», δήλωσε ο κ. Χέιγκ.

Δύο χρόνια αφ’ ότου η Αντζελίνα Τζολί και ο κ. Χέιγκ ξεκίνησαν την εκστρατεία ευαισθητοποίησης, 141 κράτη έχουν εγκρίνει τη Διακήρυξη δέσμευσης για τερματισμό της σεξουαλικής βίας σε συγκρούσεις.

«Τώρα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα, όπως να δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια στους επιζήσαντες», ανέφερε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή