Die Welt: Ο ανασχηματισμός δίνει νέα ώθηση στην κυβέρνηση

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 13:43
UPD:14:06
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

«Ο Σαμαράς χρειάζεται νέα ώθηση μετά την ήττα στις ευρωεκλογές», παρατηρεί η Die Welt, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι «το σημαντικό χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών αναλαμβάνει ο καθηγητής Οικονομικών και σύμβουλος της Eurobank Γκίκας Χαρδουβέλης».

A- A A+

Στρατηγική ανάκαμψης για την εξασθενημένη ελληνική κυβέρνηση διακρίνει ο γερμανικός Τύπος στον ανασχηματισμό. 

«Ο Σαμαράς χρειάζεται νέα ώθηση μετά την ήττα στις ευρωεκλογές», παρατηρεί η Die Welt, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι «το σημαντικό χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών αναλαμβάνει ο καθηγητής Οικονομικών και σύμβουλος της Eurobank Γκίκας Χαρδουβέλης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνο, με τον ανασχηματισμό στο μέσον της κυβερνητικής θητείας, «σκοπός είναι να δοθεί νέα ώθηση, μετά τη δραματική πτώση του κύρους (ενν. της κυβέρνησης), λόγω της αυστηρής πολιτικής λιτότητας». 

Για τον λόγο αυτόν η ελληνική κυβέρνηση τιμωρήθηκε στις ευρωεκλογές, με τον αριστερό Συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ να την ξεπερνά, συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξεως του 26%, συμπληρώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι «ο Σαμαράς αντικατέστησε σχεδόν όλους τους υπουργούς που συνδέονται με την καθημερινότητα των Ελλήνων και με την επειγόντως αναγκαία -πλην όμως μη υλοποιηθείσα- δημιουργία θέσεων εργασίας».

Σε ό,τι αφορά τον κ. Χαρδούβελη, η εφημερίδα κάνει λόγο για έναν «ειδικό στα τραπεζικά» και «υπέρμαχο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», ο οποίος το 2012 συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ως σύμβουλος του Λουκά Παπαδήμου.

«Μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τακτοποιεί εκ νέου την κυβέρνησή του- ένας καθηγητής αναλαμβάνει τον τομέα των Οικονομικών» αναφέρεται στο δημοσίευμα. 

«Με τον κ. Χαρδούβελη στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στους δανειστές» τονίζεται  και συμπληρώνεται ότι σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, ο κ. Σαμαράς σχεδίαζε να χαλαρώσει τη φορολογική πολιτική και την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησής του, γεγονός το οποίο είχε προκαλέσει την ανησυχία των δανειστών.

Για το ίδιο θέμα η αυστριακή Der Standard παρατηρεί ότι δύο εβδομάδες μετά την ήττα στις ευρωεκλογές, ζητούμενο δεν ήταν μόνο η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Στουρνάρα, αλλά μια νέα ώθηση για τον «κυβερνητικό συνασπισμό ανάγκης των δύο αδύναμων εταίρων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ προκειμένου να αντέξουν το υπόλοιπο μισό της κοινοβουλευτικής περιόδου». 

Η εφημερίδα δίνει έμφαση στην αποχώρηση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος «αντικατεστάθη από τον όχι λιγότερο διαφιλονικούμενο Μάκη Βορίδη, ο οποίος στα φοιτητικά του χρόνια  ηγείτο μιας φασιστικής ομάδας και αργότερα έγινε γνωστός και για αντισημιτικές δηλώσεις».

Πηγή: Deutsche Welle

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή