Καθημερινός πόλεμος στο Ιράκ

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2004 18:53

A- A A+

Εξήντα οκτώ νεκροί από επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στη Μπακούμπα, δύο άνθρωποι, εκ των οποίων ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη ρουκέτας σε κατοικημένη περιοχή στο κέντρο της Βαγδάτης, εφτά μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με αντάρτες στην περιοχή της Σουέιρα, τέσσερις ιρακινοί αστυνομικοί νεκροί από έκρηξη βόμβας σε γέφυρα στη Χαμπάνια.

Βαρύς απολογισμός για μια ημέρα. Ολα δείχνουν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν τελείωσε. Οπως γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στο σημερινό φύλλο της «Independent», στο νεκροτομείο της Βαγδάτης υπάρχουν τόσο πολλά πτώματα, ώστε τα ψυγεία έχουν ξεχειλίσει. Μόνο τις πρώτες δέκα μέρες του Ιουλίου μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο 215 πτώματα.

Οι κατάλογοι των νοσοκομείων λένε ένα μέρος μόνο της ιστορίας. Στην αφόρητη ζέστη του ιρακινού καλοκαιριού, πολλές οικογένειες θάβουν τους νεκρούς τους, χωρίς να ενημερώνουν τις αρχές. Οταν οι Αμερικανοί φέρνουν πτώματα στο νεκροτομείο, δεν γίνονται νεκροψίες, γιατί το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι τις έχουν ήδη κάνει οι δυνάμεις του Συνασπισμού.

Ετσι, πολλά πτώματα δεν αναγνωρίζονται. Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι άγνωστος. Ο θάνατος έχει γίνει μια τέτοια ρουτίνα, ώστε ο τοπικός Τύπος δεν αφιερώνει ούτε μονόστηλο για τραγικά επεισόδια με πέντε – έξι νεκρούς αμάχους. Η επιθυμία για εξομάλυνση της κατάστασης είναι τεράστια. Στους Ιρακινούς δεν μένει τίποτα άλλο από το να ελπίζουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή