Αντιπαραθέσεις και διαφωνίες στην Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ

Κυριακή, 08 Ιουνίου 2014 15:08
UPD:18:39
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Στιγμιότυπο από τη δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

A- A A+

Κατά της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη έχει ταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ στη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασής της, στη διάρκεια της οποίας φάνηκαν καθαρά οι διαφωνίες για τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. 

Τα πνεύματα άναψαν όταν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αντέδρασαν ακούγοντας τον Δημήτρη Χατζησωκράτη και τον Θόδωρο Μαργαρίτη να αναλαμβάνουν μεν τις ευθύνες τους, αλλά να μην υποβάλουν παραίτηση, όπως έκαναν ο Παναγιώτης Παναγιώτου και χθες ο Σάκης Παπαθανασίου στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη.

Ο κ. Χατζησωκράτης στην ομιλία του ζήτησε συγγνώμη από τα μέλη και τους ψηφοφόρους για το εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας ότι θα υπέβαλε άμεσα την παραίτησή του εφόσον είχε διασφαλισθεί μια συντεταγμένη πορεία της ΔΗΜΑΡ. Πρότεινε να μην γίνει δεκτή η παραίτηση του κ. Κουβέλη, να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, να εκλεγεί νέα Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ απάντησε στη κριτική ότι η νέα πρόταση για συγκρότηση μπλοκ προοδευτικής εξουσίας οδηγεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι χρέος των κομμάτων είναι να προτείνουν στο λαό συγκριμένη στρατηγική.

Ο κ.  Μαργαρίτης ζήτησε απ' όλους να σταματήσουν τις εκατέρωθεν επικρίσεις και την επίρριψη ευθυνών και διαφώνησε με τη διεξαγωγή συνεδρίου για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν ήταν προετοιμασμένο το κόμμα για την αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Άσκησε αυστηρή κριτική στους βουλευτές που κατέκριναν την ηγετική ομάδα για συγκεντρωτισμό και πρότεινε καθολικό συμβιβασμό για όλα τα θέματα στο εσωτερικό του κόμματος ενώ τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης Κεντροαριστεράς για προοδευτικές συμμαχίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Μαρία Ρεπούση μιλά στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης αντέκρουσε την κριτική που δέχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα λέγοντας ότι έχει συμβάλει σημαντικά στην δράση του κόμματος στη Βουλή. Αρνήθηκε ότι κρυφός στόχος είναι πλέον να στραφεί η ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι είναι μεν αναγκαία η συμβολή της ΔΗΜΑΡ στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά αλλά θα είναι δύσκολη μια προγραμματική συμφωνία.

Νωρίτερα η βουλευτής Νίκη Φούντα αναφερόμενη στο δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι οφείλεται στη παλινωδία, τη δημοκρατικοφάνεια και την έλλειψη καθαρής γραμμής. Ζήτησε από τον κ. Κουβέλη να μην επιμείνει στην παραίτησή του γιατί δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση, μίλησε για προειλημμένες αποφάσεις της ηγετικής ομάδας και ζήτησε αναβολή του Συνεδρίου μέχρι να το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες.

Αντιθέτως η βουλετυτής Μαρία Ρεπούση είπε ότι το πολιτικό δίλλημα είναι εφεξής σταθερότητα ή αλλαγή και η ΔΗΜΑΡ πρέπει να ταχθεί υπέρ της αλλαγής κι όχι να συμβάλει στη διατήρηση του σημερινού πολιτικού σκηνικού.

Σημαντική ήταν ακόμη η παρέμβαση του υποψήφιου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Στέλιου Χαϊνά, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν με κρίσιμα ζητήματα, όπως η ρύθμιση του χρέους όπου η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να μπει σε εθνική διαπραγματευτική ομάδα και ζήτησε να κλείσει άμεσα η εσωστρέφεια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή