Αλβανικός τζιχάντ για Συρία μέσω... Facebook

Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2014 15:53
UPD:15:59
Shutterstock
A- A A+

Σελίδα στο Facebook καλεί Αλβανούς τζιχαντιστές να πολεμήσουν για τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στη Μέση Ανατολή.

Η σελίδα, η οποία δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο κι έχει 429 «μου αρέσει», επικροτεί τους Αλβανούς που πολεμούν στη Συρία και φαίνεται να λειτουργεί σαν κόμβος επικοινωνίες στην Αλβανία για τους μαχητές.

Αναρτήσεις παρακινούν τους Αλβανούς τζιχαντιστές να πολεμήσουν με την οργάνωση «Ισλαμικό κράτος τους Ιράκ και του Λεβάντε» (ΙΚΙΛ), η οποία μάχεται για τη δημιουργία κράτους στη Μέση Ανατολή όπου θα ισχύει ο ισλαμικός νόμος (Σαρία).

Η οργάνωση δημιουργήθηκε τα πρώτα χρόνια του πολέμου στο Ιράκ και δήλωσε σύμμαχος με την Αλ Κάιντα το 2004, εξέλιξη που της προσέδωσε την ονομασία Αλ Κάιντα του Ιράκ.

Αν και στόχος της οργάνωσης είναι ένα σουνιτικό χαλιφάτο στο Ιράκ, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στη Συρία, κάτι που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην ηγεσία της Αλ Κάιντα.

Ερευνητικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου King’s College στο Λονδίνο υπολογίζει ότι περίπου 300 Αλβανοί μαχητές από Αλβανία, ΠΓΔΜ και Κόσοβο έχουν ενταχθεί σε ομάδες στη Συρία οι οποίες διατηρούν σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Τον Μάρτιο οι αρχές της Αλβανίας συνέλαβαν οκτώ άτομα, ανάμεσά τους και δύο ριζοσπάστες ιμάμηδες, ως ύποπτα για στρατολόγηση Αλβανών τζιχαντιστών για να ενταχθούν σε ανταρτικές ομάδες στη Συρία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή