Γνώμη: Το κράτος σε αναμονή

Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2014 07:00
UPD:07:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Κοινό μυστικό είναι ότι τις τελευταίες 15 ημέρες, σχεδόν κανένα υπουργείο δεν λειτουργεί, καθώς όλοι περιμένουν τον ανασχηματισμό.

A- A A+

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Περίπου 15 ημέρες έχουν περάσει από τότε που εστάλη από τον «αποστολέα» το μήνυμα των εκλογών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κυβερνητικών εταίρων -ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- το μήνυμα έφτασε στον «παραλήπτη» το ίδιο βράδυ των εκλογών.

Δεν είναι βέβαια ότι δεν ήξερε το περιεχόμενο ο «παραλήπτης». Θεωρητικά τουλάχιστον  -βάσει και των δημοσκοπήσεων- το ήξερε και ο «ανασχηματισμός» -η ερμηνεία που είχε αποφασιστεί να δοθεί- ήταν δεδομένος.

Είναι σημαντικό να ανακατανέμονται ρόλοι και αρμοδιότητες και πολλές φορές ο ελιγμός αυτός επιβάλλεται ακόμα κι όταν δεν υπάρχει στο προσκήνιο ένα τόσο άμεσο «μήνυμα», όπως αυτό που προκύπτει από μια εκλογική αναμέτρηση.

Σήμερα, δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, αρκετοί είναι εκείνοι που προβληματίζονται ως προς το γιατί, σε μια περίοδο όπου το κράτος έχει ανάγκη να λειτουργήσει άμεσα, μια ουσιαστικά ειλημμένη -πριν από τις εκλογές- απόφαση καθυστερεί τόσο πολύ. 

Ο «πάγκος» είναι γνωστός στον προπονητή εδώ και καιρό -η συγκυβέρνηση είναι ήδη δύο χρόνια στο τιμόνι του κράτους- και έχει υπάρξει κι άλλος ανασχηματισμός.

Βάσει αυτού, θα έπρεπε να έχει υπάρξει προγενέστερη συνεννόηση και άρα άμεση μετεκλογική συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Ετσι θα ήταν τα πράγματα, ωστόσο κάπου εδώ μπαίνει η μεταβλητή των εσφαλμένων δημοσκοπήσεων. Αλλα έδειχναν οι μετρήσεις, άλλα έδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι νέες ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) ίσως -βάσει κάποιων εκτιμήσεων- να δίνουν έδαφος για σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων για υπουργεία, υφυπουργεία και άλλα.

Εδώ ωστόσο και ανεξάρτητα από τις δημοσκοπήσεις μάς διαφεύγει το σημαντικότερο μέρος του μηνύματος των εκλογών, το οποίο προφανώς μάλλον δεν διαβάστηκε από όλους με τον ίδιο τρόπο. 

Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου ο πολίτης πραγματικά στενάζει, δεν θα έπρεπε -δεν έχει την πολυτέλεια, κανένας πολιτικός να αφήνει ή να δημιουργεί τις καταστάσεις για να λειτουργεί έτσι το κράτος, με στόχο το όποιο μικροπολιτικό όφελος.

Κοινό μυστικό είναι ότι τις τελευταίες 15 ημέρες, σχεδόν κανένα υπουργείο δεν λειτουργεί, καθώς όλοι περιμένουν τον ανασχηματισμό και παράλληλα η σεναριολογία για τις μετακινήσεις, οι διαπραγματεύσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις οργιάζουν στα πολιτικά σαλόνια.

Σε τέτοιο περιβάλλον είναι το μόνο που ανθεί... Γιατί κατά τα λοιπά, το κράτος είναι στην αναμονή, οι πολίτες είναι στην αναμονή, οι δουλειές είναι στην αναμονή και όλοι μαζί φαίνεται να περιμένουμε  το ποιος θα εφαρμόσει τα δρομολογημένα μέτρα.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή