Φιλοσοφικά εκκεντρική «Οδύνη των ανέργων»

Η παράσταση «Η οδύνη των ανέργων και το δικαίωμα στην τεμπελιά», στην Πειραιώς 260
Σάββατο, 07 Ιουνίου 2014 09:00
maria kalogiorgi
A- A A+

Μια παράσταση σχόλιο στη σημερινή πραγματικότητα, που, υπό τον τίτλο «Η οδύνη των ανέργων και το δικαίωμα στην τεμπελιά», παντρεύει, επί σκηνής, την κλασσική φιλοσοφική προσέγγιση του Πωλ Λαφάργκ με την επικαιρότητα, παρουσιάζεται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα, που μοιάζουν τόσο αιρετικά όσο και επιτακτικά, η παράσταση παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος συνυπογράφει και τα κείμενα με την Ελένη Στρούλια, στην Πειραιώς 260, την Κυριακή 8 και τη Δευτέρα 9 Ιουνίου, στις 11 το βράδυ.

Σύγχρονοι άθλιοι, ολόιδιοι με τους προγόνους τους

«Μια παράξενη τρέλα κατέχει τις εργατικές τάξεις. Αυτή η τρέλα είναι η αγάπη για τη δουλειά, το πάθος για τη δουλειά, που φτάνει ως την εξάντληση των ζωτικών δυνάμεων του ατόμου και των απογόνων του». Οι εκκεντρικές απόψεις του Πωλ Λαφάργκ, γραμματέα και γαμπρού του Μαρξ, έρχονται να συναντήσουν την κραυγή οδύνης των σημερινών ανέργων, όπως αυτή φτάνει στα αυτιά μας μέσα από τις συνεντεύξεις που συνέλεξε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Άνθρωποι, που συνθλίβονται κάτω από το βάρος της ανέχειας και της αγωνίας για το μέλλον, σύγχρονοι άθλιοι, ολόιδιοι με τους προγόνους τους.

Σε αυτήν την απροσδόκητη συνάντηση φιλοσοφίας και επικαιρότητας, το γιατί των αδικημένων δεν μένει μετέωρο, αλλά βρίσκει, και είναι από τις σπάνιες φορές, κάποια απάντηση. Μια λύση συγκεκριμένη, που μπορεί να μην είναι άμεσα, πρακτικά εφαρμόσιμη, αλλά μας πηγαίνει πολύ πέρα από τη συνήθη πολιτική ρητορεία και μας αποκαλύπτει μια εικόνα ολοκληρωμένη και, οπωσδήποτε, αληθινή.

Ταυτότητα παράστασης
«Η οδύνη των ανέργων και το δικαίωμα στην τεμπελιά» - Νίκος Παναγιωτόπουλος - Πωλ Λαφάργκ, κείμενο παράστασης: Θοδωρής Γκόνης, Ελένη Στρούλια, σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης, σκηνικά: Ελένη Στρούλια, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου, φωτογραφίες: Μαρία Καλογιώργη. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Δάγκαλης, Ίρις Νικολάου, Κλέα Σαμαντά, Παύλος Σταυρόπουλος.

MARIA KALOGIORGI
Πληροφορίες
Πειραιώς 260 - Κτήριο Ε: Πειραιώς 260 - Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς), τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00), ηλεκτρονικά: www.greekfestival.gr. Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς