Βιωματική εμπειρία της ανάγνωσης των «Αδελφών Καραμάζοφ»

Η παράσταση «Αδελφοί Καραμάζοφ», στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά
Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2014 09:35
A- A A+

Μπορεί, άραγε, ένα μυθιστόρημα να μεταστρέψει τη ζωή μας; Αυτό είναι το ερώτημα, με το οποίο θα αναμετρηθούν οι θεατές, στην παράσταση του Ηλία Κουνέλα, «Αδελφοί Καραμάζοφ - Η εμπειρία μιας ανάγνωσης», που βασίζεται στο έργο του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, στην Πλάκα, τον Ιούνιο, στις 9 και στις 10, από τις 12 έως τις 15, από τις 19 έως τις 22 και από τις 26 έως τις 29 του μήνα, στις 9.30 το βράδυ.

Σε αναζήτηση μιας θεατρικής γλώσσας

Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, ο Ηλίας Κουνέλας και οι συνεργάτες του θα μοιραστούν με το κοινό το προσωπικό τους βίωμα από την ανάγνωση του κλασσικού μυθιστορήματος του Ντοστογιέφσκι, «Αδελφοί Καραμάζοφ». Η σύλληψη της παράστασης ξεκίνησε από την πραγματική εμπειρία της ανάγνωσης του έργου. Οι έξι ηθοποιοί, για οκτώ μήνες (από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2014), διάβασαν, από κοινού, το τελευταίο μεγάλο μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα και αποφάσισαν να μοιραστούν με το κοινό τις προσωπικές και ψυχικές μεταπτώσεις, που βίωσε ο καθένας από την ανάγνωση αυτή. Το βασικό ερώτημα, που τους απασχολεί, είναι το πως έξι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν το ίδιο βιβλίο, χωρίς απαραίτητα να συμφωνούν, αποκομίζοντας, τελικά, μια κοινή καθοριστική εμπειρία ζωής.

Η κατάθεση αυτή των ηθοποιών προτρέπει τον θεατή να διαβάσει το μυθιστόρημα, και αυτόν, που το έχει διαβάσει, να το ξαναδιαβάσει μαζί με άλλους! Οι ηθοποιοί δεν αφηγούνται τον μύθο. Ψάχνουν μια θεατρική γλώσσα, που αφηγείται την εμπειρία εν γένει της ίδιας της ζωής. Η «εμπειρία μιας ανάγνωσης» διαδέχεται την «εμπειρία μιας παράστασης», που ανέβασε πέρυσι ο Ηλίας Κουνέλας σε ένα νεοκλασικό σπίτι στον Κολωνό.   Όπως υπογραμμίζει ο Ηλίας Κουνέλας: «Διαβάζοντας το μυθιστόρημα, ανακαλύπτουμε πως το σημείο του καταστροφέα και του καταστρεφόμενου είναι το ίδιο, του θύτη και του θύματος επίσης, του άθεου και του ένθεου, φωτίζονται από το ίδιο φως».

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη - σκηνοθεσία: Ηλίας Κουνέλας, σκηνική - ενδυματολογική επιμέλεια: Κατερίνα - Χριστίνα Μανωλάκου, βοηθός σκηνοθέτη - σκηνογράφου: Άρτεμις Σιέρρα, βοηθός σκηνοθέτη: Άννα - Μαρία Πασχαλή. Ηθοποιοί: Στέλιος Ανδρονίκου, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Ηλίας Κουνέλας, Κλεοπάτρα Μάρκου, Βασίλης Σαφός, Μαρίνα Συμεού.

Πληροφορίες
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ραγκαβά: Τριπόδων & Πρυτανείου 1 - Πλάκα. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 10 ευρώ, μειωμένο - φοιτητικό - ανέργων - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00), ηλεκτρονικά: www.greekfestival.gr. Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων.

naftemporiki.gr

 


 

Προτεινόμενα για εσάς