Γνώμη: Η ελάχιστη συναίνεση

Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2014 07:00
UPD:07:00
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η κρίσιμη εποχή που ζούμε είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αποκτήσουν τώρα στενότερη επαφή τα πολιτικά λόγια με τις πολιτικές πράξεις.

A- A A+

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Θ. Φέσσας έθεσε πριν από λίγες ημέρες, στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, με σαφήνεια τις αρχές πάνω στις οποίες η επιχειρηματική κοινότητα επιθυμεί τη δόμηση του κράτους της επόμενης, μετά την κρίση, ημέρας για τη χώρα μας.

«Η συνεννόηση είναι ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά» υπογράμμισε και έκανε λόγο για «ένα λεπτομερές και δεσμευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας», τονίζοντας πως η «νέα Ελλάδα ταυτίζεται με μια παραγωγική, εργατική, εξωστρεφή οικονομία, που δεν θα στηρίζεται σε δανεικά, αλλά στην προσπάθεια, στις ικανότητες και στη δημιουργικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους».

Πρόκειται για διαπιστώσεις που είναι προφανές ότι δεν βρίσκονται σε αντίθεση με όσα θα πρέσβευε κάθε υπεύθυνο ελληνικό πολιτικό κόμμα και θα μπορούσε να τις υποστηρίξει στην πράξη.

Από το βήμα της συνέλευσης οι κ.κ. Σαμαράς και Τσίπρας έδειξαν να κορυφώνουν τις αντιθέσεις και τις προσωπικές επιθέσεις τους, συντηρώντας το οξύ πολιτικό κλίμα, όμως στην πράξη τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ίσως έχουν περισσότερα κοινά σημεία επαφής σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική ανάπτυξη απ’ όσα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει με μια πρώτη ματιά. 

«Η μείωση όλων των φορολογικών βαρών είναι το πιο χειροπιαστό όνειρό μου για την Ελλάδα του αύριο, μαζί με το χτύπημα της φοροδιαφυγής, το χτύπημα της γραφειοκρατίας, ώστε να κερδίσουμε το μεγαλύτερο απ’ όλα τα στοιχήματα και τη μεγαλύτερη εθνική ανάγκη που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, που είναι η μείωση της ανεργίας» είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς, ενώ στη δική του εισήγηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε με έμφαση: ««Το κράτος θα απογραφειοκρατικοποιηθεί και για τον επιχειρηματία, όπως και για τον πολίτη. Δημιουργούμε σταθερό, διαφανές και δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, που επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Φορολογούμε τα κέρδη και όχι τους συντελεστές παραγωγής». Οι διαφοροποιήσεις δεν διακρίνονται εύκολα.

Πολιτικά, ιδεολογικά και πρακτικά είναι πολλά εκείνα που διαφοροποιούν τις προσωπικότητες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν είναι δόκιμο να αναμένει κανείς στο άμεσο μέλλον θεαματικές αλλαγές στη μεταξύ τους σχέση ή στις σχέσεις των κομμάτων των οποίων ηγούνται.

Ωστόσο, δεν θα ήταν αβάσιμη η προσδοκία μιας ελάχιστης συναίνεσης σε τομείς τόσο καίριους όπως η βελτίωση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα μπορούσε να δώσει αποφασιστική ώθηση στην ανάπτυξη.

Η κρίσιμη εποχή που ζούμε είναι άλλωστε η καλύτερη ευκαιρία για να αποκτήσουν τώρα στενότερη επαφή τα πολιτικά λόγια με τις πολιτικές πράξεις.

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή