Σε έξαρση η οικονομική ύφεση στην Παλαιστίνη

Κυριακή, 01 Αυγούστου 2004 07:30

A- A A+

Δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζούσαν με λιγότερα από 2,1 δολάρια ημερησίως και το ποσοστό της ανέχειας έφτανε το 63% στα μέσα του 2003, σημειώνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή του ΟΗE για τη Δυτική Ασία (ESCWA) στην έκθεσή της.

Την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και της οικονομικής κατάστασης των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, τη Γάζα και την Ιερουσαλήμ, η έκθεση αποδίδει στην ισραηλινή κατοχή.

Ως το Μάρτιο του 2003, το 42% των οικογενειών ήταν άπορες και εξαρτώνταν από την ανθρωπιστική βοήθεια, προσθέτει η ESCWA, επισημαίνοντας ότι η οικονομική ύφεση στα παλαιστινιακά εδάφη έχει χαρακτηριστεί από την Παγκόσμια Τράπεζα «μία από τις χειρότερες στη σύγχρονη ιστορία».

Η ανεργία στο τέταρτο τρίμηνο του 2003 ανήλθε στο 26%, αλλά εκτοξεύεται στο 70% σε ορισμένες περιοχές, ενώ η κατανάλωση τροφίμων είχε πέσει κατά 86%.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν επαρκεί, για να εγγυηθεί μια υποφερτή ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα στους παλαιστίνιους αμάχους που τελούν υπό κατοχή... Η βιώσιμη επιλογή είναι μία: άρση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή