Ιρλανδία: Εκκλησιαστικό σκάνδαλο με ομαδικό τάφο 800 ορφανών;

Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2014 14:48
UPD:05/06/2014 11:34
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Ομαδικό τάφο σχεδόν 800 ορφανών πιστεύει ότι ανακάλυψε ερευνήτρια στην Ιρλανδία.

Η κ. Κόρλες πιστεύει ότι έχει εντοπίσει το σημείο όπου εναποτέθηκαν οι σοροί 796 μωρών, που ζούσαν σε εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο.

Πρόκειται για ομαδικό τάφο κοντά στο κτήριο που λειτουργούσε ως ορφανοτροφείο και στέγη για ανύπαντρες μητέρες.

Στο ορφανοτροφείο, το οποίο διοικούνταν από το 1926 έως το 1961  από καλόγριες, πέθαναν εκατοντάδες παιδιά λόγω κακής διατροφής, παραμέλησης και μεταδοτικών ασθενειών, όπως ιλαρά, φυματίωση και πνευμονία.

Τα μωρά θάβονταν χωρίς φέρετρο, απλώς τυλιγμένα σε σάβανο, σε μία μολυσμένη δεξαμενή, όπως δήλωσε η ερευνήτρια, η οποία προσδιόρισε την τοποθεσία του ομαδικού τάφου μετά από έρευνα σε σχετικά έγγραφα.

Αναφορά του 1944 κάνει λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ορφανών, τα οποία ήταν αποσκελετωμένα και πεινασμένα.

EURONEWS

Ηλικιωμένοι θυμούνται ότι τα ορφανά πήγαιναν σε ξεχωριστά σχολεία, ενώ η Καθολική Εκκλησία αρνούταν να τα βαφτίσει ή να τα θάψει κανονικά επειδή είχαν γεννηθεί εκτός γάμου.

Το σημείο ταφής είχε ανακαλυφθεί το 1975.
Ωστόσο, τότε θεωρήθηκε ότι πρόκειται για οστά ανθρώπων που πέθαναν εξαιτίας της πείνας που έπληξε την περιοχή στα μέσα του 19ου αιώνα.

Αρχεία, ωστόσο, υποδεικνύουν ότι ο χώρος αυτός είχε μετατραπεί σκόπιμα σε μέρος εναπόθεσης των πτωμάτων των ορφανών παιδιών.

Ο αρχιεπίσκοπος της περιοχής δήλωσε ότι θα ηγηθεί προσπάθειας για την ανέγερση μνημείου στο σημείο ταφής των ορφανών. Όμως, η ερευνήτρια και άλλοι ακτιβιστές πιέζουν για ανασκαφές στο σημείο με δημόσια χρηματοδότηση και διερεύνηση της υπόθεσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή