ΠΓΔΜ: Τελική φάση διαπραγματεύσεων Γκρούεφσκι - Αλβανών μειονοτικών για τη νέα κυβέρνηση

Χάνουν το υπουργείο Άμυνας οι Αλβανοί
Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2014 13:40
UPD:13:48
EPA/CUGNOT MATHIEU
A- A A+

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και αρχηγός του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας έχουν εισέλθει στην τελική τους φάση.

Ο κ. Γκρούεφσκι έχει προθεσμία μέχρι την Κυριακή 8 Ιουνίου να αποστείλει στη Βουλή τον κατάλογο με τα ονόματα του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Ακολούθως, εντός 15 ημερών, πρέπει να συγκληθεί η ολομέλεια του Κοινοβουλίου για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, τη σχετική συζήτηση και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε αυτήν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το DUI του Αλί Αχμέτι θα διατηρήσει τα τέσσερα από τα πέντε υπουργεία που έχει στη σημερινή, απερχόμενη κυβέρνηση (Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Τοπικής Αυτοδιοίκησης), καθώς και δύο αντιπροέδρους στην κυβέρνηση, ενώ θα απολέσει το υπουργείο Άμυνας, καθώς το αλβανικό αυτό κόμμα δεν αναγνωρίζει τη νομιμοποίηση του προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή