Θέτει ερωτήματα, δοκιμάζει υποθέσεις, και ανοίγει δρόμους

Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2004 14:56

A- A A+

Μια επιστημονική θεωρία 30 ετών για τις μαύρες τρύπες –που ο ίδιος είχε διατυπώσει- ανέτρεψε ο βρετανός καθηγητής Stephen Hawking. Για χρόνια είχε γίνει αποδεκτό ότι οι μαύρες τρύπες ήταν αχανείς «κρατήρες» στο διάστημα όπου, όταν έπεφτε ύλη ή ενέργεια, χανόταν για πάντα.

Ομως, σύμφωνα με νέους υπολογισμούς, η επιφάνεια μιας μαύρης τρύπας έχει κβαντικές μεταπτώσεις που επιτρέπουν τη διαρροή στοιχείων http://www.naftemporiki.gr/premium/archive/story.asp?id=935380 .

Το ζήτημα δεν είναι τόσο οι μαύρες τρύπες, για τις οποίες οι περισσότεροι έχουμε μαύρα μεσάνυχτα.

H σημασία της ανακοίνωσης του βρετανού αστροφυσικού έγκειται στην επιβεβαίωση της ικανότητας της επιστήμης να ανοίγει δρόμους, διορθώνοντας συνεχώς τον εαυτό της.

Οι επιστημονικές θεωρίες δεν συνιστούν απόλυτες αλήθειες, αλλά απλές περιγραφές του κόσμου. Οι θεωρίες ανταποκρίνονται στα στοιχεία που υπάρχουν σε κάθε εποχή.

Για παράδειγμα, το 17ο αιώνα οι επιστήμονες είχαν καταλήξει σε μια άποψη για τον κόσμο που στηριζόταν στη φιλοσοφία του Καρτέσιου. Σύμφωνα με αυτήν, τα άστρα βρίσκονταν στο κέντρο περιδινούμενων στροβίλων και οι πλανήτες κινούνταν μέσα από έναν αιθέρα.

Οταν έφτασε η μηχανική του Νεύτωνα, με τη θεωρία της βαρύτητας και τον ισχυρισμό ότι στο διάστημα υπάρχει κενό, όλες αυτές οι ιδέες κατέρρευσαν.

Η φυσική του Νεύτωνα κράτησε 200 χρόνια. Ξεπεράστηκε μόνο όταν ο Αϊνστάιν παρουσίασε τη δική του περιγραφή του διαστήματος, μια περιγραφή που ετέθη υπό αμφισβήτηση πριν από δύο χρόνια από ομάδα αστρονόμων που υποστήριξε ότι η ταχύτητα του φωτός μειώνεται.

Στο κάτω-κάτω, η επιστήμη δεν μπορεί να ξεκλειδώσει όλα τα μυστήρια αυτού του κόσμου. Οι νόμοι του Νεύτωνα περιγράφουν πώς συμπεριφέρεται η βαρύτητα, όχι όμως και πώς λειτουργεί. Η θεωρία του Δαρβίνου εξηγεί την εξέλιξη των ειδών, όχι όμως και πώς ξεκίνησε η ζωή. Η θεωρία του DNA δεν εξηγεί την προέλευση της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου.

Η επιστήμη μπορεί μια μέρα να βρει τις απαντήσεις. Το βέβαιο είναι όμως ότι στην πορεία θα κάνει πολλά ακόμη λάθη, διατυπώνοντας και δοκιμάζοντας υποθέσεις, και ο Hawking με την ανακοίνωσή του αυτό ακριβώς έρχεται να μας θυμίσει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή