Ελπιδοφόρα εμφάνιση της Εθνικής στην ισοπαλία (0-0) με Νιγηρία

Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2014 04:02
UPD:12:25
USA Today Sports/Eric Hartline
A- A A+

Δείγμα θετικό για την Εθνική ομάδα στον πρώτο φιλικό αγώνα επί αμερικανικού εδάφους, καθώς με πολύ καλή εμφάνιση η Ελλάδα αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 της Νιγηρίας στη Φιλαδέλφεια, απέναντι σε ένα από τα δυνατότερα αφρικανικά συγκροτήματα που αποτέλεσε το αγωνιστικό είδωλο της Ακτής Ελεφαντοστού, την οποία η «γαλανόλευκη» θα συναντήσει στον 3ο όμιλο του Μουντιάλ.

Ευχάριστη έκπληξη ο «κοντός»
 
Με ενδεκάδα στην οποία μοναδικά ίδια πρόσωπα σε σχέση με το φιλικό απέναντι στην Πορτογαλία ήταν οι στόπερ Μανωλάς και Μόρας, ο Φερνάντο Σάντος έδωσε την ευκαιρία στο «νέο αίμα» της ομάδας, το οποίο πλαισίωσε με τους Καραγκούνη, Μόρα και Βύντρα, για να του αποδείξει το βαθμό ετοιμότητάς του.
 
Ο Γιάννης Φετφατζίδης δεν άφησε την πρόκληση να περάσει ανεκμετάλλευτη. Ξεδιπλώνοντας στο PPL Park τις τεχνικές ικανότητές του αλλά και την εμπειρία που αποκόμισε σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως το ιταλικό, έδειξε σπουδαία πράγματα και έπεισε τον Πορτογάλο εκλέκτορα ότι έχει ωριμάσει όσο απαιτεί το επίπεδο της Εθνικής και πως μπορεί να προσφέρει βοήθεια στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού, που συχνά πάσχει.

Κυρίαρχη για 45΄ η Εθνική

Με τον Γλύκο στο τέρμα, τον Βύντρα δεξιά, τον Τζαβέλα αριστερά, τους Ταχτσίδη (αμυντικός μέσο), Σάμαρη, Καραγκούνη (εσωτερικά χαφ) στη μεσαία γραμμή και τους Χριστοδουλόπουλο (αριστερά), Γκέκα (στην κορυφή της επίθεσης), το σχήμα λειτούργησε πολύ καλά στο πρώτο ημίχρονο, αφού η σπουδαία ανασταλτική λειτουργία δεν επέτρεψε στους πρωταθλητές Αφρικής παρά κάποια μακρινά σουτ (Μούσα στο 26΄, Ονάζι στο 37΄), που εξουδετέρωσε εύκολα ο Γλύκος.

ΕΘΝΙΚΉ ΟΜΆΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΊΡΟΥ
Ελέγχοντας το ρυθμό, η ελληνική ομάδα στάθηκε πιο καλά και με τον Φετφατζίδη να «οργιάζει» παίζοντας με «ανάποδο» πόδι στο δεξί άκρο της επίθεσης, είχε αρκετές καλές στιγμές. 

Ο άσος της Τζένοα σούταρε άουτ μέσα από την περιοχή στο 9΄, ο Χριστοδουλόπουλος αστόχησε ελάχιστα στο 21΄, ο Καραγκούνης το ίδιο στο 28΄, ενώ στο 29ο λεπτό ο «Φέτφα» πέρασε τη μισή αντίπαλη άμυνα αλλά ο Ενιάμα απέκρουσε σε κόρνερ το δεξί σουτ του.

Αρχηγού απόντος

Η έξοδος του Καραγκούνη στο ημίχρονο, ο οποίος έδινε το ρυθμό στο παιχνίδι, συνέβαλε ώστε ο αγώνας να αποκτήσει πολύ γρήγορο τέμπο στο πρώτο εικοσάλεπτο της επανάληψης.

Οι Νιγηριανοί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το πλεόνασμα ταχύτητας έναντι των Ελλήνων διεθνών, πήγαν σε ατομικές προσπάθειας με εκφραστή τον πολύ ποιοτικό Βίκτορ Μόουζες της Τσέλσι που απείλησε στο 58΄, αλλά όπως και ο Τζον Όμπι Μίκελ στη φάση του 69ου λεπτού, οι προσπάθειές τους δεν βρήκαν στόχο.

Η Ελλάδα, πάντως, είχε και πάλι τις καλύτερες ευκαιρίες, με τον Φετφατζίδη να πλασάρει τεχνικά εκτός περιοχής και τον Ενιάμα να αποκρούει στη γωνία του (56΄), τον Κονέ να πλασάρει ελάχιστα άουτ στο 66΄ και τους Σαμαρά, Σαλπιγγίδη να χάνουν διπλή ευκαιρία στο 82΄, για να επέμβει εντυπωσιακά ο Καπίνο στο 86΄, στο μακρινό σουτ του Ονάζι που έγραψε τον επίλογο του αγώνα.

Το... «ταμείο»

ΕΘΝΙΚΉ ΟΜΆΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΊΡΟΥ

Ως γενικό συμπέρασμα, αυτό που έγινε αντιληπτό (και όχι μόνο από τους 5.000 ομογενείς) είναι πως η ελληνική ομάδα είχε φρεσκάδα, ταλέντο, έφεση στη δημιουργία, κέφι και διάθεση.

Οι διεθνείς και δη οι νεαροί έπαιξαν με μάτι που «γυάλιζε» για διάκριση και έδειξαν «φτιαγμένοι» για την κορυφαία πρόκληση της καριέρας τους, στοιχείο που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο Φερνάντο Σάντος.

Σε κάθε περίπτωση, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, οι «μικροί» της ομάδας έδειξαν ότι έχουν βελτιωθεί και ωριμάσει αρκετά, πως είναι κι αυτοί ετοιμοπόλεμοι, παρόντες και ο προπονητής τους μπορεί να υπολογίζει σ΄ αυτούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις