Χαμογελώντας λοξά στον ψεύτικο αληθινό κόσμο

«Heaven on earth?»: Θεατρική παράσταση και Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο
Σάββατο, 07 Ιουνίου 2014 09:20
A- A A+

Αναζητώντας τον δρόμο που οδηγεί στον Παράδεισο, ένα Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο και μία διαδραστική περφόμανς εμπνέονται από τη φαντασία, για να προσεγγίσουν την πραγματικότητα μέσα από τη δύναμη του θεάτρου και του διαλόγου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Heaven on earth?».

Ένα ταξίδι σε μια θάλασσα ανθρώπων

Με αφορμή τη φαντασία του Ζαν Ζενέ, με καράβι την ανάγκη για περιπέτεια, με επιβάτες κάποιους «άμυαλους» καλλιτέχνες και με προορισμό άγνωστο, όπως οφείλει να είναι, η διαδραστική περφόρμανς από Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία και Αγγλία, με τίτλο «Heaven on earth?», σε κείμενο και σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη, κάνει πανευρωπαϊκή πρεμιέρα στο παλιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, για 11 παραστάσεις, από τις 7 έως τις 17 Ιουνίου, στις 9.15 το βράδυ.

Πρόκειται για ένα ταξίδι σε μια θάλασσα ανθρώπων. Μια γέφυρα ανάμεσα στην ψευδαίσθηση και την πραγματικότητα. Μια σιωπή, όταν οι άλλοι μιλούν ακατάπαυστα. Μια διάθεση να ξεφύγουμε από τα δεδομένα και, τελικά, μια ελπίδα ότι είναι στο χέρι μας να χαμογελάσουμε λοξά, στον ψεύτικο αληθινό κόσμο. Για περάστε! Για περάστε! Ελάτε να δείτε το ποτάμι που βγάζει φωτιές! Τον κύριο Ήλιο να φωτίζει τη νύχτα! Τον γελωτοποιό να κάθεται στον θρόνο του βασιλιά! Τους νεκρούς να περιφέρονται με έναν καθρέφτη στο χέρι! Μάγοι! Ακροβάτες! Δράκοι και βρικόλακες!

Ταυτότητα παράστασης: κείμενο - σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη, σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης, κοστούμια: Ιωάννα Ζαφειρόπουλου,
φωτισμός:  Στέλλα Κάλτσου, κίνηση: Γιώργος Μάτσκαρης, χορογραφίες: Γιώργος Μάτσκαρης  (Ελλάδα ) - Victor  Himenez (Ισπανία), video art: Νίκος Γιαβρόπουλος, μουσική: DNA LAB Αλέξανδρος Χρηστάρας - Μιχάλης Νιβολιανίτης, μάσκες: Τόνια  Βασιλάκου  Illusrations  comfuses, βοηθοί σκηνοθέτη: Αλέξανδρος  Μητρόπουλος - Λία Ευαγγελάτου - Σιμόνη Γιαννάτου, φωτογραφίες: Γιωργος Στριφτάρης - Γιάννης Καρκανέβατος, παραγωγή: θεατρική εταιρεία ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Δημήτρη Κομνηνού. Ηθοποιοί - χορευτές: Ιερώνυμος  Καλετσάνος, Κυριάκος Κοσμίδης, Γιώργος Στριφτάρης, Βασίλης Αφεντούλης, Νίκος Ιωαννίδης, Νικολίνα Μουαΐμη, Βάνα Πεφάνη, Μαργαρίτα Παπαντώνη, Δημήτρης  Κάτσης, Σταυρούλα Οικονόμου (Ελλάδα),  Mattia Furlan, Elena Gil Mas (Ισπανία), Sinan Temilzap (Τουρκία).

«Ο δρόμος προς τον παράδεισο είναι υπό κατασκευή;»

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Heaven on earth?», μία ημέρα πριν την πρεμιέρα της παράστασης, θα πραγματοποιηθεί Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο, με θέμα «Ο δρόμος προς τον παράδεισο είναι υπό κατασκευή;», με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και ερευνητών από Αγγλία, Ισπανία, Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία, στο Δημαρχείο Ελευσίνας (Χατζηδάκη & Δήμητρος, τηλ.: 210 5537302), την Παρασκευή 6 Ιουνίου, από τη 1.30 μετά το μεσημέρι έως τις 6.15 το απόγευμα.

Το Συμπόσιο συμπεριλαμβάνει εκπροσώπους από όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμά οργανισμούς, που θα παρουσιάσουν τις εμπειρίες και τα συμπεράσματά τους. Θα γίνουν παρουσιάσεις και συζητήσεις από καλλιτέχνες και ερευνητές, σχετικά με τον Ζενέ και τα θέματα που προκύπτουν από τη ζωή του και το έργο του, όπως η σχέση της τέχνης με το έγκλημα, την τιμωρία, το σωφρονιστικό σύστημα και την κοινωνία, το θέατρο και η κοινωνική και πολιτική του λειτουργία, η τέχνη μέσα σε «περιθωριοποιημένες» ομάδες και μειονότητες και άλλα.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας, με θέμα «Τα λιμάνια από παλιά μέχρι σήμερα», καθώς και η πρεμιέρα της μικρού μήκους ταινίας «Ο παράδεισος είναι ένα μέρος», που γυρίστηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Heaven on earth?». Μετά το τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με την παρουσία των σκηνοθετών και συμβούλων Roberta Mock, Ruth Way, Kayla Parker, Carl Lavery και Clare Finburgh.

Με ελεύθερη συμμετοχή (στo τηλέφωνο 6974 893768), το Συμπόσιο απευθύνεται, κυρίως, σε θεωρητικούς και πρακτικούς, σπουδαστές και επαγγελματίες του θεάτρου και του πολιτισμού, ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, χορευτές, χορογράφους και θεατρολόγους, ενώ το υλικό του θα είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά για το ευρύτερο κοινό (www.heavenonearth2014.eu.).

Πρόγραμμα Συμποσίου

13:30 - 14:30: «Έναρξη -Το πρόγραμμα: Heaven on earth?». Βάνα Πεφάνη (υπεύθυνη ευρωπαϊκού προγράμματος). Παρουσίαση βίντεο: «Οπτικοαουστικό υλικό προβολής των λιμανιών» Ελευσίνας, Κωνσταντινούπολης, Πλύμουθ, Σαραγκόζα. Γιώργος Λυντζέρης - Γιάννης Καρκανεβάτος.

14:30 - 15:15: «Το σώμα του καλλιτέχνη στο Heaven on earth?»:
Παρουσίαση – ανάλυση από τους χορογράφους: Γιώργο Μάτσκαρη (Ελλάδα), Victor Himenez (Ισπανία), Sinan Temizalp (Τουρκία).

15:15 - 16:15: Διακοπή για φαγητό.

16:15 - 17:15: «Προβολή αγγλικού φιλμ από το Univercity of Plymouth». Παρουσίαση από την καθηγήτρια Roberta Mock και τη σκηνοθέτιδα Ruth Way.

17:15 - 17:45: «Οι Ευρωπαίοι συνεργάτες μας»: Αντωνία Βασιλάκου (Γαλλία – Illustrations Confuses / καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ναυπλίου), Andrea Benaglio (Ιταλία – AteliercuncheoN / χορογράφος).

17:45 - 18.15: «Αποτελέσματα, συζήτηση με το κοινό, κλείσιμο Συμποσίου» - Βάνα Πεφάνη.

Πληροφορίες
Παλιό Ελαιουργείο Ελευσίνας: παραλία Ελευσίνας (είσοδος από τον πεζόδρομο της οδού Κανελλοπούλου), τηλ. κρατήσεων: 6974 893768 και 6973 445008. Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων και ατέλειες): 8 ευρώ. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανήλικους και ευαίσθητα άτομα. Μετά την έναρξη, απαγορεύεται η είσοδος.

naftemporiki.gr

 

 


 

Προτεινόμενα για εσάς