Εξετάσεις εντός και εκτός συνόρων φαίνεται να δίνει εσχάτως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε μια περίοδο μάλιστα όπου, με νωπό το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης και εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το χρέος της χώρας και των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το πολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά ρευστό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξη του στην Αυγή, διατύπωνε την άποψη ότι «δεν αρκεί η σωτηριολογική ρητορική για τη σωτηρία του έθνους ή της τάξης» και ο νεοεκλεγής ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης άφηνε, στον Alpha 98.9, ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί ο Αλέξης Τσίπρας πρόσκληση του Πρωθυπουργού για να συζητήσουν τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τη χώρα, ο κ. Τσίπρας αναζητούσε με τους συνυποψήφιούς του στις Βρυξέλλες ένα modus vivendi για την εκλογή προέδρου στην Κομισιόν.
Σύμφωνα μάλιστα με στέλεχος του κόμματος, από τις διαδικασίες αυτές «μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ».
Άλλωστε στην υπόθεση της προεδρίας της Κομισιόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πλευρά της Άγκελα Μέρκελ και απέναντι στον Ντέιβιντ Κάμερον, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Γιούνγκερ, ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι αυτός που πρέπει να λάβει την εντολή για να αναζητήσει τις απαραίτητες πλειοψηφίες για την εκλογή του.
Κάνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπάνω, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους συνυποψηφίους τους (Μάρτιν Σουλτς, Σκα Κέλερ και Γκι Φέρχοφστατ) να δεσμευθούν ότι θα αρνηθούν να ψηφίσουν οποιονδήποτε άλλο, πλην των πέντε υποψηφίων, θεωρώντας ότι αντίθετη απόφαση «θα έριχνε νερό στο μύλο των ακραία αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως ο Νάιτζελ Φάραντζ και η Μαρί Λεπέν.
Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αργά αλλά μεθοδικά βήματα, φιλοτεχνεί το φιλοευρωπαϊκό του προφίλ, αποδομώντας την εικόνα του αντιευρωπαϊστή, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υπερασπίζεται, απέναντι σε άλλους Ευρωπαίους ηγεσίες, θεσμικές διαδικασίες εντός της Ε.Ε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ