Ομπάμα: Στρατιωτικό πρόγραμμα 1 δισ. δολαρίων για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Κίνηση με νόημα απέναντι στη Μόσχα
Τρίτη, 03 Ιουνίου 2014 14:32
UPD:14:54
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
A- A A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σχέδια για ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη συνολικού κόστους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Πολωνία, η οποία άρχισε το πρωί.

Ο κ. Ομπάμα, ο οποίος θα συναντηθεί με ηγέτες των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ και αξιωματούχους της συμμαχίας, εν μέσω ανησυχιών για την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, τόνισε ότι η ασφάλεια των Ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ είναι «ιερή».

Τον Απρίλιο, 150 Αμερικανοί στρατιώτες εστάλησαν στην Πολωνία για στρατιωτικές ασκήσεις, εν μέσω όξυνσης της έντασης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί, εκτός της Πολωνίας, το Βέλγιο και τη Γαλλία.

Οι υπουργοί Άμυνας των 28 χωρών – μελών του ΝΑΤΟ έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν για να εξετάσουν τις επιπτώσεις που θα έχει μακροπρόθεσμα η δραστηριότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ένταση της συνεργασίας»

Μιλώντας σε κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφκσι, ο κ. Ομπάμα προειδοποίησε τη Ρωσία να μην πυροδοτήσει νέες εντάσεις στην Ουκρανία.

EURONEWS

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους φιλορώσους αποσχιστές ώστε οι τελευταίοι να σταματήσουν τις ενέργειές τους στα ανατολικά της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Ο κ. Ομπάμα επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην αρχή της συλλογικής άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ, ανακοινώνοντας ένα στρατιωτικό πρόγραμμα «Πρωτοβουλίας για την Διασφάλιση της Ευρώπης» ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα επιφέρει μεγαλύτερη κινητικότητα στις αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες στην Ευρώπη, θα χρειαστεί την έγκριση του Κογκρέσου.

Οι ΗΠΑ «θα ενισχύσουν την εταιρική τους σχέση» με κράτη όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία, πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.

Ο κ. Κομορόφσκι, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Πολωνία θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ της, κίνηση την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε, υπενθυμίζοντας ότι «κάθε σύμμαχος στο ΝΑΤΟ πρέπει να πληρώνει το μερίδιό του» στη συμμαχία.

ASSOCIATED PRESS

Νωρίτερα, ο κ. Ομπάμα είχε συνάντηση με προσωπικό, Αμερικανούς και Πολωνούς, αεροπορικής βάσης για F-16.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή