Κούβα: Νέα πρόταση ανταλλαγής κρατουμένων προς τις ΗΠΑ

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2014 10:06
UPD:10:17
REUTERS/BOB STRONG

Το εσωτερικό της πτέρυγας των κελιών στο Camp VI, της φυλακής Γκουαντάναμο στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα.

A- A A+

Η Κούβα επανέλαβε στις ΗΠΑ την πρότασή τηςγια ανταλλαγή κρατουμένων, μετά την είδηση ότι η Ουάσιγκτον αντάλλαξε πέντε κρατούμενους του Γκουαντάναμο με ένα αιχμάλωτο Αμερικανό στρατιώτη στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ δέχτηκαν το περασμένο Σάββατο να απελευθερώσουν πέντε κρατούμενους του Γκουαντάναμο, τους οποίους θεωρούσαν ότι ανήκαν στους Ταλιμπάν, με αντάλλαγμα τον Αμερικανό στρατιώτη Μπάουι Μπέργκνταλ, ο οποίος βρισκόταν στα χέρια των Αφγανών ανταρτών από το 2009.

Η Κούβα ζητά την ανταλλαγή τριών Κουβανών φυλακισμένων στις ΗΠΑ με ένα Αμερικανό που βρίσκεται στις φυλακές της.

Το 1998 πέντε Κουβανοί είχαν συλληφθεί στη Φλόριντα των ΗΠΑ για κατασκοπεία και στη συνέχεια καταδικάστηκαν. Οι τρεις από τους πέντε συνεχίζουν να εκτίουν την ποινή τους στις αμερικάνικες φυλακές.

Από την άλλη, το 2009 η Κούβα συνέλαβε έναν υπεργολάβο της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, τον Άλαν Γκρος, επειδή διένειμε προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό σε αντιφρονούντες και το 2011 καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση.

Έκτοτε, η Αβάνα έχει προτείνει στις ΗΠΑ την ανταλλαγή του Γκρος με τους Κουβανούς φυλακισμένους. Όμως, οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει την πρόταση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή