Την βοήθεια ξένων εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας για την παρακαλούθηση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να εντοπίσουν τρομοκράτες και να αποτρέψουν εγκληματικές ενέργειες ζήτησε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Επτά ξένες εταιρείες υπέβαλαν τις προτάσεις τους για την παρακολούθηση των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν αποκάλυψε τα ονόματα των εταιρειών αυτών.
Το σχέδιο αυτό ανακοινώθηκε λίγες ημέρες αφότου ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο άνθρωπος που ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο πρόεδρο της χώρας που εκλέχθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες, κατήγαγε μια σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.
Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook διαδραμάτισαν έναν ζωτικό ρόλο στη λαϊκή εξέγερση του 2011 που είχε ως αποτέλεσμα την καθαίρεση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Αφού ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που περιορίζει σφόδρα τις διαδηλώσεις, φαίνεται πως η κυβέρνηση επιχειρεί να εμποδίσει τους επικριτές της να εκφράζουν τις απόψεις τους στους ιστότοπους.
Πηγή του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι το σχέδιο παρακολούθησης τέθηκε σε ισχύ καθώς επιβεβαιώθηκε ότι κάποια στοιχεία, που η κυβέρνηση θεωρεί τρομοκράτες, άρχισαν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
«Είναι φυσικό για εμάς να παρακολουθούμε τις τρομοκρατικές απειλές στο Διαδίκτυο με τη βοήθεια ξένων εταιρειών» είπε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Οι (συνηθισμένοι) τρόποι παρακολούθησης των κοινωνικών μέσων δεν επαρκούν πλέον, με δεδομένη την τεράστια αύξηση της χρήσης τους τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Πηγή: ΑΜΠΕ